Školní akce první stupeň 2022/2023

Dobývání vrcholů v okolí VB – 28. června 2023
 
Na závěr školního roku bylo co dobývat. Jakmile si žáci vybojovali v lavicích známky na závěrečné vysvědčení, čekalo je další dobrodružné dobývání, tentokrát mimo školní budovu. Cílem celoškolní akce bylo sestavit expediční týmy z jednotlivých tříd, které po pečlivé přípravě (jídlo, pití, lékárnička, seznámení s délkou a náročností trasy, založení kroniky expedice, příprava „vzkazu v láhvi“, expediční lopatka, sledování předpovědi počasí) měly stanout na vrcholu předem stanoveného cíle, zaznamenat zeměpisné souřadnice daného místa a vše zapsat do kroniky. Na daném vrcholu pak každá výprava zakopala vzkaz pro příští školní rok a vše náležitě zdokumentovala. Všechny expediční týmy vše zdárně zvládly, většina expedic vrcholy dobyla a vrátila se v pořádku do základního tábora. Fotografie z expedic zde.

Šmoulové 

Dne 20. 6. 2023 navštívily třídy 3. A a 3. B společně brněnské Výstaviště. Na programu byli Šmoulové. Tento rok slaví malí modří panáčci vysocí jako tři jablka 65 let od svého zrození. Jejich autorem byl legendární belgický kreslíř Peyo alias Pierre Culliford. Posláním celého parku je inspirovat děti k ochraně životního prostředí v jejich okolí i k ochraně klimatu celé planety. Musí projít stezku a splnit úkoly, aby ochránily Šmouly před Gargamelovým strojem k ničení planety. Cestou projdeme celou šmoulí vesničkou, nahlédneme do chaloupek hlavních Šmoulů, můžeme se proletět na čápovi ve virtuální realitě a mnoho dalších. Druhé patro dětem nabízí hrací hernu, kde se můžou dosyta vyřádit na různých atrakcích. Já osobně jsem na Šmoulech vyrůstala a jak vidím, určitě i další generace budou. Šmoulové jsou prostě nesmrtelní. Fotografie Šmoulíků zde nebo klikni na Šmoulinku.

Den vojenské techniky

V úterý 13. 6. 2023 se zúčastnily třídy 3. A a 3. B přehlídky vojenské techniky v Olomouci. Na milé pozvání jednoho z našich rodičů s hodností poručíka, jsme mohli nahlédnout pod pokličku naší armádě. Děti si mohly vyzkoušet střelbu ze vzduchovky, z laserové pistole, vrhaly granáty, probíhaly dekontaminační vodní bránou, prolezly všemožná vojenská vozidla, zkoušely dohledávat nábojnice v písku, projely se na korbě vojenské Tatry… Celé dopoledne plné zážitků a hezkého počasí umocňovala přátelská atmosféra naší průvodkyně, která nás provázela všemi stanovišti a stihla i odpovídat na mnohdy záludné a zvídavé otázky našich žáků. Tento den se koná každý rok. Tak snad v dalším roce na viděnou. Fotky k nahlédnutí zde.

Školní výlet 2. A

V pondělí 5. 6. 2023 žáci 2. A vyrazili na školní výlet do Permonia v Oslavanech. Fotografie z výletu zde.

Dílničky pro předškoláky

V pondělí 29. 5. 2023 se konala tvořivá dílna pro budoucí školáky a schůzka rodičů, na které jim byly předány informace týkající se nástupu jejich dětí do naší základní školy. Paní učitelky připravily pro děti dvě třídy, ve kterých si pod jejich vedením vyrobily krásná sluníčka. Dětem se ve škole velmi líbilo a my už se v září těšíme na nové tváře. Poděkování patří všem paním učitelkám z 1. stupně, žákům za pomoc na této akci a paním kuchařkám, které přichystaly dětem a jejich rodičům výborný koláč. Fotografie zde.

První třídy v oboře Holedná
 
31. 5. 2023 navštívily 1. třídy oboru Holedná v Brně – Jundrově. Během vycházky plnily různé  úkoly. Hledaly malé lesní živočichy a pozorovaly je lupou. Poznávaly stromy podle kůry a listů , tvořily hnízdo pro ptáky. Na závěr viděly zblízka divoká prasata a jejich selátka. Výlet se dětem moc líbil. Fotografie z obory zde a také zde.

2. A na pohádkovém představení Sněhurka

Ve středu 31. 5. 2023 jsme měli možnost se třídou navštívit taneční pohádkové představení Sněhurka. Představení nastudovala ZUŠ Tišnov, kterou navštěvují i některé žákyně a žák z naší školy. Děkujeme všem účinkujícím i ZUŠ Tišnov za vynikající moderní nastudování pohádky a umožnit tak dětem nevšední působivý zážitek. Fotografie zde.

Simulační centrum 5. A a 5. B
Naše třída 5. B dostala lákavou nabídku od tatínka jednoho našeho žáčka a tak jsme neváhali, přizvali 5. A a naše dobrodružství mohlo začít. V pondělí 29. 5. 2023 jsme nasedli ráno do autobusu a vyjeli směr Brno. Cílem naší cesty bylo Simulační centrum lékařské fakulty v BrněSIMU je nejmodernějším simulačním centrem ve střední Evropě a nabízí reálné nemocniční prostředí pro výuku. Po příchodu jsme byli vřele přivítáni a rozděleni do 4 skupin. V přízemí budovy jsme navštívili urgentní příjem s prostorem pro venkovní simulace a plně vybaveným vozem záchranné zdravotnické služby. Ve vyšších patrech jsou operační sály, porodní sál, jednotky intenzivní péče, standardní pokoje a místnosti pro výuku virtuálních 3D simulací. Děti se zde naučily, jak správně podat první pomoc dospělým i malým dětem. Vyzkoušely si, jak se pracuje s laparoskopickými i jinými operačními nástroji a byli přítomni simulovanému porodu paní Viktorie. Na závěr jsme se všichni společně vyfotili na heliportu. Troufám si říci, že nebyl nikdo, koho by výuka nezaujala. Jsme vděčni za příležitost SIMU centrum navštívit. Fotografie ze SIMU zde.

Školní výlet 5. A a 5. B
Dne 23. 5. 2023 jsme se sešli před školou již ve třičtvrtě na sedm. V sedm hodin jsme vyjeli z Veverské Bítýšky. K překvapení dětí pro nás přijel dvoupatrový autobus. Po dvou hodinách cesty se před námi objevil hrad Buchlov. Královský hrad vybudovaný v první polovině 13. století. Po prohlídce hradu nás čekala návštěva Terária v Modré. V největším teráriu na Moravě děti viděly mnoho živočišných druhů z pralesa, pouští a polopouští: ještěrky, hady, pavouky, želvy, žáby, štíry, ale také kajmany, chameleony, bazilišky, kobru červenou a pralesničky. Dobrovolníci se mohli vyfotit s hadem okolo krku. Následovala prohlídka Archeoskanzenu Modrá, opevněného sídliště z doby Velké Moravy s hradbami, obydlími, dílnami, hospodářskými stavbami na podkladě archeologických nálezů. Počasí nám vydrželo, ale jen jsme nasedli do autobusu a vyjeli na zpáteční cestu, začalo pršet. Děti si ještě užily zpáteční cestu. Před šestou hodinou jsme se vrátili domů. Fotografie z výletu zde.

Školní výlet 3. a 3. B

Dne 24. 5. 2023 absolvovaly třídy 3. A a 3. B společně výlet do Zoo Hodonín a plavily se po řece Moravě, aby našly pirátský poklad. Vyjeli jsme brzo, Zoo Hodonín otevírala v 9 hodin, takže jsme měli půl hodinky na občerstvení a na společné focení. Pak se otevřely brány a děti měly v této malé zoo rozchod. Nejvíce se dětem líbily akční opice, které skákaly na sklo a tím bavily všechny návštěvníky zoo. Za zmínku stojí i mláďata surikat, psi hřivnatí nebo lvi berberští.

Kolem poledne jsme se autobusem přesunuli do přístavu U Jezu, kde už na nás čekal pirát Černovous, který nám rozdal hodnosti, pistolky, mapu a společně s ním jsme museli plnit úkoly, abychom se dostali k vytoužené odměně. Dokonce jsme se dostali v zápalu hry i na území Slovenska. Děti si nazpátek mohly zkusit řídit na chvilku loď Konstancii.

Tento výlet hodnotím dost vysoko, naší třídě byl tento program doslova jak ušitý na míru a všichni jsme byli nadšeni. Počasí vyšlo na jedničku. Co víc si přát. Spokojené děti a intenzivní zážitek. Fotografie z výletu zde.

Divadlo – Šťastnou plavbu

Pátek 19. 5. 2023 se zapíše do dějin naší školy. Stalo se totiž něco jedinečného. Žáci se nadchli i pro něco jiného než pro mobil. A to je co říct. Již jsem nedoufala, že to někdy zažiji, tento pocit neopakovatelnosti, spontánní radosti, strhující energie a nadšení.

DIVADLO.

Toto slovo o sedmi písmenkách udělalo doslova zázrak. Vidět v dětských zářících očích tolik světla a čirého zájmu, to jsem dlouho neviděla. I mě to strhlo. Jako kantorku i jako člověka. Děti totiž zažily opravdové emoce, opravdovou energii a poctivou lidskou člověčinu. Nic zprostředkovaného z neosobních displejů mobilů. Táhly za jeden provaz a užívaly si nově objevené pocity a emoce. I já jedu na euforické vlně a všichni nadšeně markýrujeme hlášky z divadla, které nám doslova zevšedněly.

Šťastnou plavbu jsme odehráli celkem čtyřikrát. Pro naši ZŠ a MŠ, potom večerní představení pro rodiče a chystáme se i na místní divadelní festival Na Prknech, kde budeme hrát v neděli 28. května ve 13 hodin.

Naše pirátské představení nám všem, co se na prknech, co znamenají svět, motali, přineslo něco jedinečného. Po nedávných omezeních a izolaci jsme jako houby nasáli nečekané vjemy a užili si to plnými doušky.

Děti se též naučily něco z divadelní hantýrky, dozvěděly se, co je to čtená zkouška, co generálka, premiéra, repríza, derniéra, co to vlastně znamená to Zlom vaz! a jak na něj správně odpovědět. A i při vlastním zkoušení samotného představení si osvojily též plno nových poznatků a to veselou a nenásilnou formou hraní.

Herci a herečky dostali na památku před premiérou „zlomvazky“, takže na nějakou trému doslova zapomněli a hráli jako profíci. Kulisáci nám krásně pomáhali se scénou, nápověda fungovala z obou portálů, pan zvukař udělal maximum, abychom byli slyšet, skoro třicetičlenný sbor zpíval a tancoval jako o život. Tyto veškeré aspekty do sebe zapadly jako dílky puzzle a fungovaly na sto procent.

Šťastnou plavbu jsme zkoušeli se třídou dobrého čtvrt roku. Věnovali jsme tomu nespočet hodin, ale nelituji toho. O tom právě divadlo je. Měsíce zkoušíte, chcete toho nechat, že to nepůjde, hroutíte se z toho, nadáváte, předvádíte, připomínáte, rozčilujete se a nakonec se ze všeho vyloupne nádherná růže, která udělá radost nejen vám, ale i nespočtu ostatním. A ten pocit, když padne opona na zem, a vy se podíváte do rozzářených a usmívajících se padesáti dětských obličejů, tak ten pocit, tak ten je k nezaplacení.

Jsem moc ráda, že jsem mohla být u zrodu tohoto představení. Chtěla bych poděkovat všem, co se na představení podíleli, a že to s námi vydrželi až do konce. A že jich nebylo málo. Bezpočet 60 lidí stojí za tímto představením. Divadelní múza Thalia by byla doufám spokojená. Divadlo nás totiž v jeden okamžik a v jednom místě spojilo v jeden celek, v jednu duši, v jednu bytost, která chtěla jen jedno – radovat se a užít si přítomný okamžik.

Už teď pomalu spřádám sítě na další divadelní počin a jsem zvědavá, jaká rybička mi tam uvízne tentokrát.

Zapsala: Mgr. Kateřina Kobáňová

Fotografie 1. část – Za oponou

Fotografie 2. část – Před oponou

Fotografie 3. část – Šťastnou plavbu

Školní výlet 4. A a 4. B
 
Ve středu 17. 5. 2023 se žáci 4. A a 4. B vydali na školní výlet do Punkevních jeskyní . Dětem se velmi líbila krásná krápníková výzdoba jeskyní i hluboká propast Macocha. Nejvíce si však všichni užili plavbu na lodičkách, protože bylo po dešti a hladina řeky Punkvy nastoupala vysoko a jízda byla strašidelně dobrodružná. Potom si žáci vyjeli lanovkou k hornímu můstku nad Macochu, aby se přesvědčili, že je propast opravdu hluboká. Následovala zpáteční cesta lanovkou a vláčkem až k Domu přírody. Tam si děti zábavnou formou prohloubily znalosti o přírodě a hlavně o Moravském krasu. Výlet se vydařil a všichni spokojeně dojeli domů. Fotografie z výletu zde.
 
Školní výlet 1. A a 1. B
 
Dne 16. 5. 2023 vyrazily 1. třídy na školní výlet do ZOO Zlín. Počasí dětem přálo, a proto si mohly v pohodě projít velkou část ZOO. Viděly spousty zvířat v pavilonech i ve volných výbězích. Asi největší zážitek pro děti byla návštěva pavilonu rejnoků, kde si mohly na rejnoky i sáhnout. Na závěr výletu si děti nakoupily krásné suvenýry. Výlet se všem dětem moc líbil. Fotografie z výletu zde.
 
Den matek – 1. B
 
Druhou neděli v květnu slaví všechny maminky svátek. Žáci prvních tříd vytvořili ve školní keramické dílně pro maminky krásná sluníčka. Zde je ukázka výtvorů.

2. A na výchovném koncertě v ZUŠ

Ve čtvrtek 11. 5. 2023 navštívila 2. A výchovný koncert, který připravili žáci a učitelé ZUŠ ve Veverské Bítýšce. Žákům byly představeny různé druhy hudebních nástrojů, poslechli si pěkné skladby, písně i dívčí sbor. Na závěr měli žáci možnost nahlédnout do oboru multimediální výchovy a vyzkoušet si i vytvořit v notebooku svůj vlastní obrázek. Žáci byli nadšeni a aktivně se zapojovali. Srdečně děkujeme všem účinkujícím za krásný hudební zážitek! Fotografie z koncertu zde.

Den Země

V pátek 21. 4. 2023 oslavila naše škola Den Země. Do projektu se zapojili všichni žáci i se svými třídními učiteli. Každá třída měla svůj vlastní program a díky krásnému počasí se den opravdu vydařil. Některé třídy se vydaly na průzkum řeky Svratky a místní čistírny odpadních vod, jiné vyjely do Zoo Brno a některé třídy vyrazily na poznávání okolí Veverské Bítýšky. Děti se tak dozvěděly, co zde kvete za rostliny nebo kde se nachází přírodní rezervace Břenčák. 

První třídy v knihovně

V úterý 11. 4. 2023 navštívily první třídy místní knihovnu. Děti se dozvěděly jak se mohou do knihovny přihlásit, jak si knihu vypůjčit i které dny je knihovna otevřena. Paní knihovnice nás zavedla do oddělení dětské literatury, kde jsme si některé knihy prohlédli a někteří se dokonce začetli do prvních vět. Před samotnou návštěvou proběhl výukový program zaměřený na jaro a nejznámější druhy zpěvných ptáků v naší přírodě. Fotografie zde.

2. A v Rozmarýnku

V úterý 11. 4. 2023 se třída 2. A zúčastnila v rámci předmětu Já a můj svět výukového programu Čarovné býlí v Rozmarýnku. Žáci se učili poznávat bylinky, jejich vůně, ochutnali a vyzkoušeli si bylinky poznat a poskládat jejich jednotlivé části. Zahráli si, jak bylinkami léčit různé nemoce či bolesti. Na závěr si vyrobili malý herbář a mastičku z měsíčku. Fotografie zde.

Velikonoce ve třetích třídách

V pondělí 3. 4. 2023 se žáci 3. A a 3. B zúčastnili zajímavého povídání na téma Velikonoce. Křesťanský pohled na význam a důležitost tohoto svátku žáky zaujal. Paní i přes hlasovou indispozici vylíčila žákům příběh barvitě a srozumitelně, některé i zapojila do výkladu. Děti pak měly plno otázek, jenže čas, určený pro toto povídání vypršel, a my se museli rozloučit. Budeme se v budoucnu opět těšit na další program v tomto duchu. Fotografie k nahlédnutí zde.

Velikonoční výukový program prvních a druhé třídy
 
pátek 31.3. 2023 se děti prvních a druhých ročníků zúčastnily výukového programu Poselství Velikonoc a vyslechly si velikonoční příběh. Do výukového programu se děti  intenzivně zapojovaly. Fotografie z výukového programu k nahlédnutí zde.

Třeťáci navštívili místní knihovnu

Ve středu 29. 3. 2023 navštívily třídy 3. A a 3. B knihovnu. A protože je březen měsícem knihy, byl pro ně připraven i program k 100. výročí narození ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Děti luštily pohádkový kvíz, přečetly dvě kapitolky z Honzíkovy cesty a odpověděly na otázky, dále si prohlédly knížky s ilustracemi světoznámé ilustrátorky a paní knihovnice je seznámila s vyčerpávajícími informacemi o provozu knihovny a jejím návštěvním řádu. Budeme se i příští rok těšit na další zajímavé knižní programy. Fotografie zde.

1. třídy v Planetáriu
 
Žáci 1. ročníku navštívili 23. 2. 2023 Hvězdárnu a planetárium v Brně. V přilehlém parku nejdříve posvačili a prohlédli si vědeckou stezku. Samotný program započal shlédnutím noční oblohy. Žáci se seznámili s některými souhvězdími, hvězdami a tělesy Sluneční soustavy. Potom se vydali se zvířátky na dobrodružnou cestu do vesmíru. Program se všem dětem líbil. Fotografie k nahlédnutí zde.

Kdo si hraje, nezlobí

I takto může probíhat výuka informatiky na prvním stupni. Žáci se seznamují s jednoduchými robotickými hračkami, které jsou skvělým pomocníkem ve výuce základů programování pro děti. Ač se jedná o jednoduché robůtky, žáci jsou v hodinách nadšení a je vidět, že práce v hodinách je baví. Fotografie zde.

Návštěva planetária

Ve čtvrtek 2. 3. 2023 navštívily třídy 4. A, 4. B a 5. B planetárium v Brně. V první části programu si děti prohlédly zimní noční oblohu. Připomenuly si známá souhvězdí a orientaci na noční obloze. Potom následoval program Úžasné planety. Děti se dozvěděly mnoho zajímavého  o Sluneční soustavě –  o planetách, planetkách, měsících i kometách. Program se všem velmi líbil. Fotografie zde.

Planetárium

Dne 1. 3. 2023 se vydaly třídy 3. A, 3. B a 5.A do planetária v Brně. Žáci se mohli těšit na výukový program Astronaut. V digitáriu, ve kterém děti pohodlně leží jako pod hvězdnou oblohou, mohly zhlédnout naši sluneční soustavu, planety, souhvězdí a orientovat se aspoň trošičku v moři hvězd. Program Astronaut nám pak pověděl vše o tom, jak těžký výcvik musí absolvovat každý člověk, který se vydá za hranici naší představivosti, tudíž než stane se kosmonautem. Povídání to bylo dost zajímavé. Po programu si žáci zakoupili na pokladně plno vesmírných suvenýrů na památku. Fotografie k nahlédnutí zde.

Recitační soutěž

Úterní odpoledne 28. 2. 2023 v naší škole se neslo ve znamení poezie. V rámci školního kola recitační soutěže jsme se mohli zaposlouchat do již velmi známých nebo naopak zcela nových moderních básní. Bylo těžké rozhodnout a vybrat ty nejlepší přednesy.
Nakonec porota rozhodla takto: 
V první kategorii 1.,2. a 3.ročníku se umístili tito žáci: 1. místo Vojtěch Pořízka 3. A , 2. místo Daniel Kohout 2. A, 3. místo Klaudie Tyrnerová 1.B.
Ve druhé kategorii 4. a 5. ročníku se umístili žáci 1. místo Natálie Čechová, 2. místo Vítek Zelinka 4. A,  3.místo Adriana Staníčková 4. A.
Prožili jsme krásné odpoledne a vítězové byli odměněni pěknými knihami, diplomy a dalšími drobnými předměty. Fotografie k nahlédnutí zde.

Listování

Ve čtvrtek 23. 2. 2023 k nám do školy přijel herec Lukáš Hejlík se svými kolegy. Představili nám výukový program LiStOVání, který je zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti. Svým pojetím si klade za cíl posluchače knihou oslovit a obzvláště u žáků probudit zájem o čtení a sebevzdělávání. Snaží se být pomocníkem pedagogů a rodičů v motivaci dětí ke čtení knížek. Za mimořádný přínos v oblasti propagace čtenářství získalo LiStOVáNí cenu Nadace Český literární fond. K nám do školy přijelo LiStOVáNí s programem BERTÍK A ČMUCHADLO podle knihy Petry Soukupové, kterého se zúčastnili žáci 1. – 5. ročníku. ŽIVOT K SEŽRÁNÍ (Mikäel Ollivier) zase pobavil žáky 6. – 7. ročníků. Žákům se LiStOVáNí velmi líbilo. Děti z 3. B dokonce hercům namalovaly krásné obrázky. Fotografie k nahlédnutí zde.

Dětskýn maškarní ples

neděli 19. února se konal tradiční dětský maškarní ples. Moderování se ujala dvojice Anička Machová a Tom Fürle z deváté třídy. S rozprouděním zábavy pomohli žáci 6. a 3. tříd. Ti měli připravené originální taneční kroky a všichni účastníci, malí i velcí, se tak s jejich vedením snadno zapojili do těchto pohybových aktivit. Sál kulturního domu se zaplnil nejen hojným počtem dětí v úžasných maskách, ale také neustálým smíchem, radostí a pohodovou atmosférou. Pro děti byla připravena stanoviště, na kterých si mohly vyzkoušet pestré aktivity a činnosti s různým zaměřením. Odpoledne strávené plesem si všichni skvěle užili. Fotografie z maškarního plesu zde nebo klikni na fotku.

Třeťáci v divadle Radost

V pátek 17. 2. 2023 se vydaly třídy 3. A a 3. B do divadla Radost na Pinocchia. Příběh loutky, které se díky lhaní prodlužuje nos, zná snad doopravdy každé malé dítě. Toto zpracování bylo moderní, vtipné, neotřelé a místy i strašidelné. 10 herců na jevišti se střídalo v různých rolích a bylo vidět, že své dětské diváky znají a rádi s nimi komunikují. Základem poselství příběhu byla pravda a žít v pravdě. Mezi dvěma dějstvími byla kratší přestávka. Některé děti přišly do divadla normálně oblečené a některé se vyladily do požadovaného společenského dress codu. Každopádně se jim představení líbilo a my hledáme již další titul na příští návštěvu. Fotografie z divadle zde.

Projekt Zdravá svačinka

Ve čtvrtek 9. 2. 2023 ve 2. A  proběhl projekt Zdravá svačinka. Žáci se dozvěděli, jak by taková svačinka měla vypadat, z čeho by se měla skládat, vysvětlili si proč. Výborné bylo, že si mohli sami zkusit udělat zdravou svačinku. Všem dětem velmi chutnalo a ještě si přidávaly. Fotografie z projektu zde.

Plavání 3. A a 3. B

Dne 7. 2. 2023 završily třídy 3. A a 3. B desetitýdenní kurz plavání v Kuřimi. Na dětech se projevila výrazná nemocnost, a tak spíš než třídní akci naše plavání připomínalo větší rodinnou sešlost. Nicméně ti, co chodili, se buď naučili základům plavání, anebo si prohloubili svoje plavecké schopnosti a dovednosti. Na konci nás vždy čekalo nakupování v bufetu, což bylo vždy takovou příjemnou tečkou na závěr. Budeme se těšit na další takové zpestřující fyzické aktivity. Fotografie z plavání zde.

Prvňáčci a jejich první vysvědčení
 
Úterý 31. ledna bylo pro naše prvňáčky opředeno lehkou nervozitou. Poslední vyučovací hodinu na naše nejmladší žáky čekalo první velké hodnocení jejich práce ve školním prostředí. Tuto událost si nenechala ujít naše paní ředitelka, která některým prvňáčkům osobně předala první vysvědčení. Všem pak popřála hodně sil a píle do druhého pololetí. Na fotografie se můžete podívat zde nebo kliknutím na fotku.

2. A v kostele sv. Jakuba

Žáci 2. A navštívili místní kostel sv. Jakuba, kde si prohlédli krásný starodávný betlém. Touto prohlídkou jsme se tak rozloučili s vánočním časem. Fotografie k nahlédnutí zde.

Vánoční besídka v 1. A třídě

22.12. 2022 proběhla v 1. A třídě vánoční besídka. Děti vyrobily pro rodiče hezký vánoční svícen z jablíčka, ozdobený rozinkami, větvičkami a sušeným ovocem. U rozsvíceného stromečku si zazpívaly vánoční koledy, které se naučily v hudební výchově. Společně si zarecitovaly báseň Vánoce mám nejradši. Na závěr si rozdaly dárečky a ochutnaly cukroví, které jim daly maminky. Besídka se dětem líbila. Fotografie zde.

I. A, I. B v zimní přírodě

V předvánočním týdnu 19.12. 2022 žáci I. A a I. B využili, že přišlo pravé zimní počasí, které je nám všem v poslední době tolik vzácné a vydali se společně v rámci TV bobovat a sáňkovat na nedaleký kopec. Všichni si sportování na sněhu náramně užili. Hned další den 20. 12. 2022 si žáci přinesli do školy vhodné pamlsky pro lesní zvěř a opět strávili část vyučování v přírodě. Nejdříve následovala dobrodružná cesta k lesu, která se proměnila v jednu velkou klouzačku. Potom se děti v lese kochaly zasněženou krajinou , pozorovaly zvířecí stopy a nadělily zvířátkům. Nakonec se všichni dosytosti vyřádili na louce pod lesem. Fotografie k nahlédnutí zde.
 

Divadlo Bolka Polívky

V pátek 16.12. 2022 se první ročníky a 2. A vydali do Brna do divadla Bolka Polívky. Protože ze čtvrtka na pátek přišla sněhová kalamita, jeli jsme autobusem hodinu a 20 minut. Divadelní soubor na nás počkal, a tak jsme se divadelního představení Mrazík přece jen dočkali. Představení se dětem líbilo a cesta zpět již proběhla v klidu. Děti měly velký zážitek, protože aby se ve velkoměstě brodily do divadla sněhem, to se jim jen tak nepodaří. 

Divadlo Polárka

Dne 14. 12. 2022 navštívily třídy 3. A a 3. B divadlo Polárka. Na programu bylo představení na motivy Julese Verna Dva roky prázdnin. Prázdnin, které nikdo nečekal a o které nikdo nežádal. Skupina dospívajících chlapců se ocitne sama na pustém ostrově, daleko od svých blízkých, bezpečí a komfortu. Netuší, že jim bude souzeno zůstat Robinsony po dlouhé dva roky. A netuší, že jejich ostrov není tak pustý, jak se zpočátku zdálo. Proto mají jedinou možnost – dospět. Představení bylo hodně dynamické, plné akce a napětí. Scéna byla nápaditá, a protože jsme seděli v prvních řadách, často jsme byli doopravdy kousíček od prken, co znamenají svět a děti byly doslova vtaženy do děje. Fotografie zde.

Turnaj ve stolním tenise 1. stupeň

V pondělí 12. 12. 2022 se uskutečnil turnaj ve dvouhrách ve stolním tenise pro žáky 1. stupně. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. První skupinu tvořili žáci z 2. a 3. tříd a druhou skupinu žáci 4. a 5. tříd. Turnaje se zúčastnilo celkem 39 sportovců. Hned v úvodu turnaje se strhly dlouhé dramatické třísetové bitvy, které značně znepokojily ostatní hráče, kteří se nemohli dočkat, až dostanou příležitost utkat se se soupeřem. 
Vítězem skupiny 1 se stal Vítek Fišer (III.B), 2. místo obsadil Matyáš Grosman (III.A) a 3. místo patří Ester Packové (III.A) a Aleši Hrbkovi (II.A).
Vítězem skupiny 2 se stal Vojtěch Trnavský (V.B), 2. místo obsadil David Vévoda (V.B) a 3. místo patří Kryštofu Petráskovi (V.B), který se o něj utkal se spolužačkou Annou Musilovou. 

Stolní tenisti, kteří nebyli úspěšní v prvním a druhém kole, postoupili ještě do tzv. pavouka útěchy. 
Vítězem útěchy skupiny 1 je Samuel Tecl (II.A), který zvítězil v zápase nad Ondřejem Mayerem (II.A).
Vítězem útěchy skupiny 2 je Daniel Kylian (IV.B), který porazil Pavla Kardu (IV.B).
Všem vítězům srdečně blahopřejeme a děkujeme žákům IX.A (Adamovi K., Jakubovi D., Vojtovi a Dominikovi), kteří přijali funkci rozhodčích. Fotografie z turnaje zde. 

Skupina 1

Skupina 2

Utěcha 1

Utěcha 2

Mikuláš na škole

Dne 5. 12. 2022 chodil po naší škole úctyhodný Mikuláš, děsiví čerti a jemní andělé. Těchto obtížných rolí se s velkou grácií ujali naši deváťáci, kteří byli připraveni opravdu dobře. Poprvé byly tyto kouzelné bytosti v místní školce, aby vystrašily zlobivé děti a hodné odměnily. Mikuláš k dětem vážně promluvil a andělé děti odměnili za dobrou práci ve škole a básničky a písničky. Na prvním stupni chodili čerti již do tříd a odnášeli si ty nejzlobivější za dveře. Děti byly ponaučeny, že se zlobit nemá. Celá akce se vydařila a zahájila vánoční období na škole. Fotografie nebo klikni na fotku.

 

Poselství českých Vánoc

Dne 28.11. 2022 se vybrané třídy 1. stupně zúčastnily akce Poselství českých Vánoc. Tento program propojoval smysl adventních tradic s přípravou na slavení Vánoc. Součástí byly také příběhy světců, jejichž svátky se v adventní době slaví (sv. Mikuláš, sv. Barbora a sv. Lucie). Příjemné paní lektorky dětem vykládaly jejich nelehké životní osudy a děti to bavilo. Seděly v komunitním kruhu a měly zvídavé otázky na toto téma. Dále se hovořilo též o adventních symbolech, o adventním věnci, svíčkách, prostě o všem, co k Vánocům neodmyslitelně patří. Nakonec žáci dostali omalovánku adventního věnce se čtyřmi svíčkami, kde si měli doplnit data adventních nedělí. Toto předvánoční posezení mělo velmi příjemnou atmosféru a určitě se budeme příští rok těšit na podobný vzdělávací program. Fotografie zde nebo klikni na fotku.

 
Předvánočním zastavení
 
Po dvouleté pauze způsobené pandemií  covidu  jsme  opět uskutečnili jednu z tradičních akcí ZŠ a sešli jsme se na Předvánočním zastavení. Bohatý kulturní program plný písní, básní, rozverných textů i tance nacvičili žáci naší školy pod vedením paní učitelek. Celým programem nás provázeli žáci deváté třídy – Anička Machová a Tomáš Fűrle. Samotná nelehká příprava se díky bohaté účasti diváků vyplatila. Ten kdo přišel, měl možnost pochutnat si z bohatě připraveného občerstvení i zakoupit si dárek z dílny školní družiny. Na celé předvánoční zastavení padaly sněhové vločky a umocnily tak krásu předvánočního času a také krásu vzájemného setkání. Vánoční náladu přišel zpříjemnit i pěvecký sbor s písní Vánoční a Ježíškova dílna. Program vyvrcholil společným zpěvem asi 80 dětí z 3. až 8. tříd dvou písní od M. Ztraceného (Stačí věřit) a K. Gotta s Kryštofem (Jsou Vánoce) pod vedením paní učitelky Jany Jelínkové a dvou vánočních koled s panem Jiřím Helánem. Fotografie z celé akce zde.
 
 

Popletený kalendář

Dne 25. 11. 2022 se děti 1. A, 1. B a 2. A zúčastnily divadelního představení Popletený kalendář ve ŠD. Celé vystoupení se týkalo adventního času. Děti se seznámily s postavami sv. Martina, sv. Kateřiny, sv. Ondřeje, sv. Mikuláše, sv. Barborky, sv. Lucie. Každá postava zde byla pěkně popsána a byl vysvětlen její historický význam. Dětem byly vysvětleny různé adventní i vánoční zvyky a do představení byly také zapojeny. Všem dětem se vystoupení velice líbilo. Fotografie zde.

Superstar

Dne 22. 11. 2022 proběhla na naší škole pěvecká soutěž Superstar. Akce se konala po třech letech a setkala se s velkým ohlasem zejména u účinkujících i diváků. Ze všech tříd na 1. stupni vystoupilo 25 žáků. Měli připravený široký repertoár od lidových písní až po skupiny Queen či Beatles. Porota měla těžké rozhodování a do 2. kola poslala 10 žáků, za každý ročník dva kandidáty. Nakonec bylo rozhodnuto takto: na 3. místě se umístila Laura Jenišová z 5. B2. místo obsadila Liliana Koupilová z 3. B a vítězkou se stala Viktorie Auxtová z 5. ACenu diváků si odnesla též Liliana Koupilová z 3. B. Všem vítězkám gratulujeme. Celou akci zpestřila svými kousky veverka, maskot naší školy a školní sbor pod vedením paní učitelky Jany Jelínkové. Atmosféra Superstar díky nadšenému fandění obecenstva byla nezapomenutelná a my se už těšíme na její další ročník. Fotografie ze Superstar zde.

Soutěž ve spelování

V úterý 18.10. 2022 se konala na naší škole soutěž ve SPELOVÁNÍ v anglickém jazyce pro 5. ročník. Prvního kola soutěže se zúčastnili všichni žáci pátých tříd. Po písemném testíku pak třináct žáků postoupilo do 2.kola soutěže, která se skládala z části písemné a ústní. Všem postupujícím žákům patří určitě velká pochvala za jejich snahu a aktivitu
a tento jejich úspěch bude odměněn alespoň symbolickou jedničkou. Ve velké konkurenci nakonec zvítězili tito 3 žáci: Kryštof Petrásek, Vincent Cvrk a Matěj Beneš.
Vítězům gratuluji a věřím, že pořádaná akce byla pro všechny žáky zkušeností a pro některé i motivací k dalšímu studiu angličtiny.

Výchovný koncert
 
Naši školu navštívila dne 12. 10. 2022 cimbálová kapela Réva ze Zlína, která žákům 1. – 7. ročníku zpestřila školní dopoledne. Koncert se konal ve víceúčelovém sále ZŠ a byl rozdělen na dvě části. První části se zúčastnili žáci 1. – 4. ročníku. Seznámili se s hudebními nástroji (cimbál, housle, klarinet a basa), zazpívali si lidové písně, soutěžili. Poslechli si píseň kapely Queen i skladbu B. Smetany Vltava. Druhou skupinu tvořili žáci 5. – 7. ročníku. Zpívali písně lidové, folkové (Či že ste husličky), muzikálové (Noc na Karlštejně, Asi do věží ), rockové (Imagine Dragons – Redioactive). Na závěr si obě skupiny i zatančily na píseň Když nemůžeš, přidej víc od skupiny Mirai. Koncert se dětem líbil. Fotografie z koncertu najde zde.

Výstava ovoce a zeleniny 2022

V pondělí 19. září 2022 navštívili žáci prvního stupně výstavu ovoce a zeleniny, kterou pořádal Český svaz zahrádkářů z Veverské Bítýšky. Žáci na výstavě objevovali různé druhy ovoce, zeleniny, květin a bylinek. Pro žáky byla přichystána i menší poznávací soutěž, ve které byli moc šikovní a správně určili druhy ovoce, zeleniny a bylinek. Výstava byla doplněna kresbami a výrobky žáků naší školy, školní družiny a mateřské školy. Žákům se výstava velmi líbila. Fotografie z výstavy zde nebo klikni na obrázek.

Slavnostní uvítání žáků 1. ročníku

Dne 1. 9. 2022 se konalo slavnostní zahájení školního roku 2022/2023 pro prvňáčky. Akce se konala před ZŠ na Zábíteší. Přišli rodiče se svými dětmi, ale i prarodiče. Všichni chtěli vidět své děti i vnoučata při tomto důležitém kroku do dalšího života.Paní ředitelka všechny přítomné přivítala. Děti chodily postupně k panu školníkovi, který je pasoval na žáky ZŠ. Děti obdržely pamětní odznak a list od pana starosty a místostarosty. Potom odešli rodiče a děti se svými paní učitelkami do tříd. Tady si převzaly nachystané školní pomůcky a dárky. Ze tříd odcházely děti s úsměvem. Fotografie ze slavnostního zahájení školního roku zde.