Školní akce druhý stupeň 2022/2023

Dobývání vrcholů v okolí VB – 28. června 2023
 
Na závěr školního roku bylo co dobývat. Jakmile si žáci vybojovali v lavicích známky na závěrečné vysvědčení, čekalo je další dobrodružné dobývání, tentokrát mimo školní budovu. Cílem celoškolní akce bylo sestavit expediční týmy z jednotlivých tříd, které po pečlivé přípravě (jídlo, pití, lékárnička, seznámení s délkou a náročností trasy, založení kroniky expedice, příprava „vzkazu v láhvi“, expediční lopatka, sledování předpovědi počasí) měly stanout na vrcholu předem stanoveného cíle, zaznamenat zeměpisné souřadnice daného místa a vše zapsat do kroniky. Na daném vrcholu pak každá výprava zakopala vzkaz pro příští školní rok a vše náležitě zdokumentovala. Všechny expediční týmy vše zdárně zvládly, většina expedic vrcholy dobyla a vrátila se v pořádku do základního tábora. Fotografie z expedic zde.

Veverská Bítýška – 3D projekty

Třídy 7. A a 7. B dostaly za úkol vytvořit 3D model části Veverské Bítýšky, případně do něj zakomponovat to, co ve městě podle nich chybí. Svůj model pak museli zástupci skupin okomentovat před spolužáky. Všichni vytvořili velmi zajímavé a nápadité modely z různých materiálů. V pondělí 26. 6. 2023 se konala malá výstava, kam bylo pozváno několik tříd a učitelů, kteří jednotlivé modely ohodnotili. Fotografie z této výstavy zde.

Projekt – deutschsprachige Städte

V posledních hodinách německého jazyka jsme se rozhodli cestovat po německy mluvících zemích. Dvojčlenné skupinky žáků si vybraly město a vyhledaly zajímavé informace, aby nalákaly spolužáky k návštěvě německy mluvících zemí, které s námi sousedí. Fotografie zde.

Festival vzdělávání a moderních technologií 

Ve středu dne 21.6. 2023 navštívili žáci osmých ročníků Festival vzdělávání a moderních technologií v TE Kuřimi. Žáky zde čekala prezentace technických středních škol, které zahrnovaly přednášky, workshopy a prohlídky výroby. Fotky k nahlédnutí zde.

Absolventské práce 19. června 2023

V pondělí, 19. 6. 2023, proběhly obhajoby absolventských prací našich deváťáků. Celoroční snaha tak byla korunována vlastní prezentací na zpracovávané téma. Tříčlenné učitelské komise hodnotily schopnosti prezentovat, odborně zpracovat vybrané téma či vysvětlit porotě žákův osobní postoj k tématu. V úterý, 20. 6., pak obdrželi všichni deváťáci z rukou pana starosty certifikát o úspěšném absolvování a nakonec byly vyhlášeny tři nejlepší práce. Tito žáci dostali hodnotné ceny v podobě dárkových poukazů. Celkově náročná práce na textech a následně i na prezentacích patří k tradicím naší školy. Je to velká závěrečná zkouška, která naše nejstarší žáky připraví na jejich další, středoškolské působení. Fotografie k nahlédnutí zde. 

Školní výlet 6. A a 6. B

Třídy 6. A i 6. B využily poslední možný termín školních výletů a  společně se 6. 6. 2023 vydaly na dráhu filmových umělců do Zlína. Ve filmových ateliérech žáci zhlédli tvorbu mladých nadějných filmařů, poslechli si přednášku o prvopočátku Filmového festivalu pro děti a mládež. Současně se dozvěděli i něco málo o historii města Zlína a jeho zakladateli Tomáši Baťovi. Vrcholným zážitkem výletu byla možnost si ve skupinách zkusit oživit postavičky ve 2D nebo 3D projekci. Zjistili jsme, že práce animátorů je velmi časově náročná, neboť na 1s filmu je potřeba 24 snímků. Jak se našim žákům tvorba povedla, se můžete podívat zde.  A jak už to na výletech bývá, největší radost dětem udělaly nákupy rychlého občerstvení v centru Zlína a nechyběla dokonce ani zábava pro paní učitelky.

Recitační soutěž (II. stupeň)

Dne 5. 6. 2023 proběhla recitační soutěž pro druhý stupeň. Účast byla dobrovolná, a proto je potřeba ocenit všechny zúčastněné. Porota si vyslechla nejrůznější podoby poezie od Karla Jaromíra Erbena až po vlastní tvorbu. Rozhodování nebylo jednoduché, ale nakonec se na prvním místě umístil Šimon Lajcman z 8. A, druhé místo obsadila Olga Závodníková ze 7. C a třetí byla Julie Šlechtická z 8. B.

Školní výlet 9. A

Dne 29. 5. 2023 vyrazila třída 9. A na svůj poslední výlet v rámci základní školy. Ubytování bylo zařízeno v rekreačním středisku Drak poblíž Křižanova. Skromné ubytování bylo vyváženo krásným prostředím a v neposlední řadě také krásným počasím, které žákům udělalo krásné tři dny. Žáci využili několik místních hřišť k basketbalu, volejbalu i nohejbalu, zaplavali si v místním rybníce a projeli se na loďkách. Druhý den se podařilo zorganizovat paintball, který všechny bavil a trochu i bolel. Příjemným zpestřením byla odpolední procházka do Křižanova, kde si všichni koupili zmrzlinu a nakonec dali i něco k jídlu. Oba večery se sedělo u ohně, opékali se špekáčky, a dokonce se i zazpívalo pár písniček. Výlet se celkově vydařil a všichni byli spokojení. Fotografie z výletu zde.

Přírodovědný seminář 8. ročník

Pokud nám to počasí dovolí, snažíme se trávit co nejvíce času v přírodě. Protože výuka přírodopisu by měla být pokud možno názorná, není nic lepšího, než když žáci sami zkoumají a objevují. V hodinách na to není příliš prostoru, proto jsme rádi, že funguje přírodopisný seminář, kde si každý mladý badatel jistě přijde na své. Když se na vlastní oči přesvědčí, jaký je ten rozdíl mezi kobylkou a sarančetem, jak funguje vývoj přímý a nepřímý a další zajímavosti nejen ze světa hmyzu. Získá tak každý mnohem více než koukáním do učebnice. Fotky k nahlédnutí zde.

7. B ve Slešťůvce

Poslední květnové pondělí se vydala třída 7. B na průzkum krásného kousku přírody nedaleko naší školy. Po naučné stezce nás provedl MVDr. Karel Babíček, CSc., který si vzal zdejší část přírody pod křídla a stará se, aby naše Slešťůvka neztratila svoje kouzlo. Seznámil nás s jednotlivými lokalitami, které se zde nacházejí a ukázal řadu rozličných rostlinných i živočišných druhů. Moc děkujeme za jeho zájem a snahu předat mladé generaci nejen nashromážděné vědomosti, ale i zájem a lásku k přírodě. Fotky k nahlédnutí zde.

Divadlo –  Šťastnou plavbu

Pátek 19. 5. 2023 se zapíše do dějin naší školy. Stalo se totiž něco jedinečného. Žáci se nadchli i pro něco jiného než pro mobil. A to je co říct. Již jsem nedoufala, že to někdy zažiji, tento pocit neopakovatelnosti, spontánní radosti, strhující energie a nadšení.

DIVADLO.

Toto slovo o sedmi písmenkách udělalo doslova zázrak. Vidět v dětských zářících očích tolik světla a čirého zájmu, to jsem dlouho neviděla. I mě to strhlo. Jako kantorku i jako člověka. Děti totiž zažily opravdové emoce, opravdovou energii a poctivou lidskou člověčinu. Nic zprostředkovaného z neosobních displejů mobilů. Táhly za jeden provaz a užívaly si nově objevené pocity a emoce. I já jedu na euforické vlně a všichni nadšeně markýrujeme hlášky z divadla, které nám doslova zevšedněly.

Šťastnou plavbu jsme odehráli celkem čtyřikrát. Pro naši ZŠ a MŠ, potom večerní představení pro rodiče a chystáme se i na místní divadelní festival Na Prknech, kde budeme hrát v neděli 28. května ve 13 hodin.

Naše pirátské představení nám všem, co se na prknech, co znamenají svět, motali, přineslo něco jedinečného. Po nedávných omezeních a izolaci jsme jako houby nasáli nečekané vjemy a užili si to plnými doušky.

Děti se též naučily něco z divadelní hantýrky, dozvěděly se, co je to čtená zkouška, co generálka, premiéra, repríza, derniéra, co to vlastně znamená to Zlom vaz! a jak na něj správně odpovědět. A i při vlastním zkoušení samotného představení si osvojily též plno nových poznatků a to veselou a nenásilnou formou hraní.

Herci a herečky dostali na památku před premiérou „zlomvazky“, takže na nějakou trému doslova zapomněli a hráli jako profíci. Kulisáci nám krásně pomáhali se scénou, nápověda fungovala z obou portálů, pan zvukař udělal maximum, abychom byli slyšet, skoro třicetičlenný sbor zpíval a tancoval jako o život. Tyto veškeré aspekty do sebe zapadly jako dílky puzzle a fungovaly na sto procent.

Šťastnou plavbu jsme zkoušeli se třídou dobrého čtvrt roku. Věnovali jsme tomu nespočet hodin, ale nelituji toho. O tom právě divadlo je. Měsíce zkoušíte, chcete toho nechat, že to nepůjde, hroutíte se z toho, nadáváte, předvádíte, připomínáte, rozčilujete se a nakonec se ze všeho vyloupne nádherná růže, která udělá radost nejen vám, ale i nespočtu ostatním. A ten pocit, když padne opona na zem, a vy se podíváte do rozzářených a usmívajících se padesáti dětských obličejů, tak ten pocit, tak ten je k nezaplacení.

Jsem moc ráda, že jsem mohla být u zrodu tohoto představení. Chtěla bych poděkovat všem, co se na představení podíleli, a že to s námi vydrželi až do konce. A že jich nebylo málo. Bezpočet 60 lidí stojí za tímto představením. Divadelní múza Thalia by byla doufám spokojená. Divadlo nás totiž v jeden okamžik a v jednom místě spojilo v jeden celek, v jednu duši, v jednu bytost, která chtěla jen jedno – radovat se a užít si přítomný okamžik.

Už teď pomalu spřádám sítě na další divadelní počin a jsem zvědavá, jaká rybička mi tam uvízne tentokrát.

Zapsala: Mgr. Kateřina Kobáňová

Fotografie 1. část – Za oponou

Fotografie 2. část – Před oponou

Fotografie 3. část – Šťastnou plavbu 

Školní výlet 7. A a 7. B

Letošní rok se třídy 7. A a 7. B vypravily na dvoudenní školní výlet do rekreačního střediska Nesměř kousek od Velkého Meziříčí. Výlet se velmi vydařil, počasí nám přálo a děti si užily nejen venkovní sportovní aktivity, ale i možnost koupání v řece. Večer jsme si vyšlápli na nedalekou zříceninu a po návratu si opekli špekáčky. Fotografie z výletu zde.

Den Země

V pátek 21. 4. 2023 oslavila naše škola Den Země. Do projektu se zapojili všichni žáci i se svými třídními učiteli. Každá třída měla svůj vlastní program a díky krásnému počasí se den opravdu vydařil. Některé třídy se vydaly na průzkum řeky Svratky a místní čistírny odpadních vod, jiné vyjely do Zoo Brno a některé třídy vyrazily na poznávání okolí Veverské Bítýšky. Děti se tak dozvěděly, co zde kvete za rostliny nebo kde se nachází přírodní rezervace Břenčák. 

Mám chytré tělo

Už podruhé k nám do školy zavítal v pátek 14. 4. 2023 pan Zezula se svými vlastnoručně vyrobenými modely lidského těla. Žáci si osvěžili zábavnou formou učivo přírodopisu a mohli se stát i součástí skvělého divadelního představení. Jak nám funguje naše tělo a co se s ním děje ve stresu, jaké látky se uvnitř každého z nás uvolňují, tak na to vše si už žáci osmých ročníků umí odpovědět.

Závěrem programu dostali cenné rady:

1. všechno kolem nás se neustále mění (platí zákon zachování energie)

2. všichni jsme stejní (tj. složeni ze stejné hmoty) a není potřeba se před nikým ponižovat ani nad nikým se povyšovat 

3. MÁME CHYTRÉ TĚLO – všechno funguje jak má, v našich tělech i v životě Fotografie zde.

Kyberbezpečnost – workshop, Technické muzeum Brno

V úterý 4. 4. 2023 žáci 6. B navštívili Technické muzeum v Brně a absolvovali workshop Kyberbezpečnost, který se konal v úzké spolupráci s IT odborníky z firmy Kyndryl Brno. Workshop se zaměřil na aktuální témata týkající se bezpečného užívání internetu a s tím spojených bezpečnostních opatřeních. Podrobně se věnovali bezpečnosti zabezpečení svých počítačů a mobilních telefonů – Jak pracovat s hesly. Dozvěděli se, kolik charakterů by mělo jejich heslo mít, aby nebylo lehce prolomitelné. Dále diskutovali o bezpečném chování na sociálních sítích – co sdílet a jakým způsobem. Velkým tématem byl kybergrooming a kyberšikana. Kybergrooming je druh psychické manipulace, ve které komunikuje dospělý uživatel s dítětem. Žáci byli upozorněni na úskalí seznamování se na sociálních sítích a na rizika internetové komunikace. Fotografie z workshopu zde.

Pomáháme našim žabkám

Každý rok na jaře se kolem nás odehrává pozoruhodná podívaná. Žáby, žabky a žabičky se ve velkém počtu přijdou rozmnožovat do nedalekých vodních nádrží a rybníčků. Bohužel kvůli bezohlednosti a nevšímavosti některých lidí končí velké množství těchto obojživelníků pod koly aut a kol. Rozhodli jsme se jim s žáky naší školy trochu pomoct a to jak naší osobní asistencí, tak pomocí různých upozornění a výstražných cedulí. Tyto cedulky jsme umístili na nejvíce ohrožená místa a snad se nám podaří zachránit život co nejvíce jedincům. Jedna velká vlna přichází právě teď na konci března, kdy jdou dospělé žáby naklást vajíčka. Další vlna přijde za pár týdnů, kdy malé žabky opustí bezpečí vodních ploch a vydají se do svých nových domovů. Mezi nejčastěji zastoupené druhy žab patří ropucha obecná (bufo bufo) a skokan hnědý (rana temporari). Fotografie zde.

DEM Brno

Nahlédnout tam, kam oko nedohlédne, nám bylo umožněno v pátek 24. března 2023 na Dnech elektronové mikroskopie v Technickém muzeu v Brně. S žáky 6. A jsme si prohlédli nejmodernější vědecké přístroje a elektronové mikroskopy, pomocí kterých lze proniknout do těžko uvěřitelného nanosvěta částic. Díky odborníkům z Brněnské firmy ThermoFisherScientific jsme si mohli zblízka prohlédnout oko komára, krystalky cukru či soli. Dále jsme porovnali rozličné tvary pylů rostlin a strukturu povrchu kovů. Vyzkoušeli jsme veškeré ochranné pomůcky vědců pro naprosto sterilní prostředí, soutěžili o hodnotné ceny při zkoumání snímků elektronového mikroskopu a seznámili se s historií výpočetní techniky. Pokusy Úžasného divadla fyziky nám přiblížily podstatu detailního obrazu na monitoru, proud elektronů a jeho ohýbání v magnetickém poli. Nakonec jsme rozvířili naše dokonalé účesy statickou elektřinou. Vše jsme zdokumentovali na fotografiích zde.

Chráníme první jarní rostliny

Proč je to důležité?

Po dlouhé bílé zimě nastává krásné barevné jaro. Lidé se často na jaro velmi těší a chtějí si kousek jara i přinést z procházky domů. Jenže to často znamená, že otrhají první jarní květiny a v tu chvíli nastává problém. Květiny nejsou totiž jen na ozdobu. Člověka ve váze chvilku potěší, ale pro mnohý hmyz jsou životně důležité. Slouží jako první potrava po dlouhém zimním spánku a pokud je lidé otrhají, tak nemají co jíst. Nechejme je prosím venku v přírodě, aby z nich měli prospěch všichni. Vytvořili jsme informační cedulky a udělali kolem nich ochranné pásmo. Fotky z akce zde.

Marihuana a konopí

Poznat rozdíl mezi konopím a marihuanou už dnes umí žáci 9. B, kteří se vydali v pondělí 6. 3. 2023 na výukový program do RozmarýnkuVyzkoušeli si mnoho aktivit, které je uvedly do problematiky návykových látek. Nejvíce je zaujala  legalizace drog a právní řešení přestupků, ale také využití konopí pro jiné účely, než si vůbec dokázali představit. Seznámili se s technickým konopím, které se užívá ve stavebnictví, zemědělství, potravinářství, léčivech i v textilním průmyslu. Komunikační schopnosti si prověřili prací v menších skupinkách, ale i na fiktivním veletrhu výrobků z konopí. Pomocí hraných scének si uvědomili, jak těžké může být rozhodnutí odmítnout nabízené drogy. Tak snad si do života odnesli to nejpodstatnější – být silní a sebevědomí za každé situace…Fotografie z výukového programu zde.

Listování

Ve čtvrtek 23. 2. 2023 k nám do školy přijel herec Lukáš Hejlík se svými kolegy. Představili nám výukový program LiStOVání, který je zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti. Svým pojetím si klade za cíl posluchače knihou oslovit a obzvláště u žáků probudit zájem o čtení a sebevzdělávání. Snaží se být pomocníkem pedagogů a rodičů v motivaci dětí ke čtení knížek. Za mimořádný přínos v oblasti propagace čtenářství získalo LiStOVáNí cenu Nadace Český literární fond. K nám do školy přijelo LiStOVáNí s programem BERTÍK A ČMUCHADLO podle knihy Petry Soukupové, kterého se zúčastnili žáci 1. – 5. ročníku. ŽIVOT K SEŽRÁNÍ (Mikäel Ollivier) zase pobavil žáky 6. – 7. ročníků. Žákům se LiStOVáNí velmi líbilo. Děti z 3. B dokonce hercům namalovaly krásné obrázky. Fotografie k nahlédnutí zde.

Akce Kam na školu

Dne 10. 2. 2023 se do školy zastavili bývalí deváťáci, aby těm současným popovídali o tom, jak se mají na střední škole. Celá akce trvala dvě vyučovací hodiny. Sešlo se kolem patnácti našich bývalých studentů, kteří nejdříve jeden po druhém sdělovali, jaké pro ně byly přijímačky, s kolika body byli přijati apod. Následovalo dotazování z řad našich současných studentů. Dotazy byly různého charakteru – od toho, jakým způsobem se seznamovali v nové třídě, až po to, z kolika obědů si mohou vybírat či kolik je na škole automatů na kávu. V druhé hodině se vytvořily skupinky a naši žáci se mohli individuálně dotazovat podle typu školy. Kdo směřuje na gymnázium, šel za gymnazisty, kdo zvolil učiliště, mohl se poptat těch, kteří navštěvují učební obor. Celkově se akce povedla a v příštím roce se bude opakovat.

Výukový program v Zoo Brno – Zvířata v ohrožení

pátek 10. 2. 2023 se žáci osmého ročníku navštěvující přírodovědný seminář rozjeli do brněnské zoo na výukový program „Zvířata v ohrožení“. Program byl zaměřený na ilegální obchod a vývoz rostlin i živočichů. Sami se stali pašujícími a zkusili si jaké to je projít celní kontrolou a vysvětlit proč mají v zavazadlech chráněné živočichy nebo suvenýry z nich. Program byl velmi pěkně zpracovaný a žáci se dozvěděli mnoho nových informací a typů na co si dát na dovolené v zahraničí pozor. Fotky k nahlédnutí zde.

VIDA – úniková hra

Žáci 9. A si ve středu 1. 2. 2023 ověřili, že by bez spolupráce a komunikace zadaný úkol ve Vida science centru nesplnili, a to – uniknout za 60 min z uzamčené temné místnosti. Pocit rychle plynoucího času, uvědomění si, že mnohé informace už by měli umět aplikovat, jim na klidu nepřidávalo. „Musíme táhnout za jeden provaz a využít všech fyzikálních a chemických znalostí“, odehrávalo se pravděpodobně v jejich myšlenkách. Odměnou za aktivitu jim bylo otevření zámku u dveří místnosti a pohled do světla poznání. Nakonec přesvědčili i paní uč. Ursacherovou, která si pro ně přichystala v expozici další úkoly na téma energie, že jsou moc šikovní i v samostatné práci. Tak snad jim to nadšení z úspěchu vydrží co nejdéle. Fotografie z únikové hry zde nebo klikni na fotku.

LVK 2023

Dne 8. 1. 2023 jsme se 45 dětmi v brzkých ranních hodinách odjeli na lyžařský kurz do Pece pod Sněžkou. Jako každý rok jsme si z Pece vyšlapali cestu do hotelu Energetik pěšky a poté se ubytovali. Provázelo nás slunečné počasí a druhý den začalo krásně sněžit. Tohle počasí ovšem vydrželo pouze jeden den a začala obleva. Poslední den to vypadalo, že budeme spíše plavat než lyžovat. I přes deštivé počasí jsme lyžovali každý den a to téměř na prázdných sjezdovkách. Po příjezdu jsme děti rozdělili do družstev. Jelikož všichni byli skoro na stejné úrovni, posuzování bylo velmi těžké. Potěšující pro nás vedoucí bylo, že se všichni na konci kurzu zlepšili a ti, co stáli na lyžích poprvé, sjeli všechny otevřené sjezdovky v Peci a dokonce zvládli závod ve slalomu. Výsledky a časy zde: Závod ve slalomu Pec 2023

V průběhu pobytu se děti velmi dobře stravovaly, zaplavaly si v bazéně, který je součástí hotelu, zacvičily v posilovně, každý večer zahrály hry v klubovně a na konec si uspořádaly diskotéku. Součástí her byly také každodenní pokřiky, které celé družstvo stmelovalo – viz videa:-).  Z dětí jsme měli radost, že se chovaly slušně a hlavně že se nikomu nic nestalo a můžeme se těšit na další kurz v příštím roce. SKOL! Fotografie z LVK zde nebo klikni na fotku.

Konec roku na druhém stupni

Konec roku 2022 se blíží a naše škola je už krásně vánočně vyzdobená. Některé paní učitelky na druhém stupni se rozhodly poslední hodiny před Vánoci dětem zpestřit. V šestých ročnících si v hodinách fyziky žáci zkouší, jak se váží na rovnoramenných vahách, a že být kdysi lékárníkem byla těžká a precizní práce. V sedmých ročnících se v hodinách fyziky pořádají závody autíček. Kdo je nejrychlejší, to poznáme a jakou rychlostí nám to auto jede, to už si zvládneme vypočítat. A v osmých ročnících si na vlastní kůži vyzkoušeli jaké je to být chemikem a vytvořili duhovou řadu a živou kouzelnou vodu. Fotografie k nahlédnutí zde.

Stolní tenis druhý stupeň

Turnaje dvouher ve stolním tenise se v pondělí 19. 12. 2022 zúčastnilo celkem 44 hráčů, kteří si vylosovali číslo do tzv. pavouka v dané kategorii. Doufáme, že si žáci užili příjemné odpoledne v kolektivu sportovců. Fotografie  z turnaje naleznete zde.

Výsledky:
1. místo: Karel Vodný (VI.A)
2. místo: Jakub Mičánek (VII.A)
3. místo: Patrik Šabata (VII.C)
 
Vítěz útěchy: 
Jakub Vinca (VI.B)
 
1. místo: Šimon Honců (VIII.C)
2. místo: Josef Vodný ( VIII.C)
3. místo: Michael Eremiáš (VIII.C)
 
Vítěz útěchy: 
Ondřej Malý (IX.B)
 
1. místo: Viktoria Rolinková (IX.A)
2. místo: Lucie Novotná (IX.B)
3. místo: Anna Mičánková (IX.A)
 
Vítězka útěchy: 
Barbora Schalková (IX.B)
 
 
Všem vítězům blahopřejeme a přejeme další sportovní úspěchy.
 
Až zařve lev – film
 
Ve středu 14. 12. 2022  žáci 7. a 8. ročníku vyjeli za kulturou přes kopce do Tišnova. Cílem bylo kino Svratka. Na téměř sto žáků naší školy ve vkusně zrenovovaném kině čekal film s historickou tematikou – Až zařve levTento historický dokument, ve kterém vede dialog středověký král Přemysl Otakar II. s františkánským mnichem a cestovatelem (označovaný jako český Marco Polo) Odorikem, měl žáky vést k zamyšlení nad středověkými, ale i dnešními hodnotami. Film měl žáky také na chvíli zpomalit v čase adventním, měl dnešní mladou generaci  nasměrovat k pochopení jednání našich předků a naučit je umění naslouchat. Fotografie zde.

Mikuláš na škole

Dne 5. 12. 2022 chodil po naší škole úctyhodný Mikuláš, děsiví čerti a jemní andělé. Těchto obtížných rolí se s velkou grácií ujali naši deváťáci, kteří byli připraveni opravdu dobře. Poprvé byly tyto kouzelné bytosti v místní školce, aby vystrašily zlobivé děti a hodné odměnily. Mikuláš k dětem vážně promluvil a andělé děti odměnili za dobrou práci ve škole a básničky a písničky. Na prvním stupni chodili čerti již do tříd a odnášeli si ty nejzlobivější za dveře. Děti byly ponaučeny, že se zlobit nemá. Celá akce se vydařila a zahájila vánoční období na škole. Fotografie nebo klikni na fotku.

Výukový program Fauna Moravy

Ve čtvrtek 8. 12. 2022 se třída 7. B se svojí třídní, paní učitelkou Vašíčkovou rozjela do vánočního Brna. Vzhledem k probíranému učivu v přírodopisu si zvolili jako téma výukového programu Faunu Moravy. V prostorách Moravského zemského muzea se mnozí žáci ocitli vůbec poprvé a moc se jim zde líbilo. Během výukového programu se dozvěděli spoustu nových věcí a prohlédli si vystavené exempláře. Ve zbytku volného času si žáci prohlédli vánočně vyzdobené centrum Brna a navštívili vánoční trhy. Fotky z akce najdete zde.

Den techniky v Kuřimi

V úterý 6. 12. 2022 se naši deváťáci rozjeli do Kuřimi na střední soukromou školu s technickým zaměřením. Po úvodním přivítání a představení školy panem ředitelem následoval interaktivní program. Pod dohledem paní učitelky Králíkové a Vašíčkové si po skupinkách prošli prostory školy a zapojili se do různých technických aktivit. Po škole je provázeli tamní studenti a zodpovídali na různé zvídavé dotazy. Na fotografie se můžete podívat zde.

Předvánoční zastavení 
 
Po dvouleté pauze způsobené pandemií  covidu  jsme  opět uskutečnili jednu z tradičních akcí ZŠ a sešli jsme se na Předvánočním zastavení. Bohatý kulturní program plný písní, básní, rozverných textů i tance nacvičili žáci naší školy pod vedením paní učitelek. Celým programem nás provázeli žáci deváté třídy – Anička Machová a Tomáš Fűrle. Samotná nelehká příprava se díky bohaté účasti diváků vyplatila. Ten kdo přišel, měl možnost pochutnat si z bohatě připraveného občerstvení i zakoupit si dárek z dílny školní družiny. Na celé předvánoční zastavení padaly sněhové vločky a umocnily tak krásu předvánočního času a také krásu vzájemného setkání. Vánoční náladu přišel zpříjemnit i pěvecký sbor s písní Vánoční a Ježíškova dílna. Program vyvrcholil společným zpěvem asi 80 dětí z 3. až 8. tříd dvou písní od M. Ztraceného (Stačí věřit) a K. Gotta s Kryštofem (Jsou Vánoce) pod vedením paní učitelky Jany Jelínkové a dvou vánočních koled s panem Jiřím Helánem. 
 
 

Okrskové kolo ve šplhu na tyči

V pátek 2.12. 2022 jsme se s našimi žáky zúčastnili okrskového kola ve šplhu na 4,5m tyči na ZŠ Smíškova v Tišnově. Přihlášených škol bylo 5. Z každého ročníku byl vybrán nejlepší šplhoun dívka a kluk. Takže do Tišnova odjelo 8 závodníků. Každý žák měl dva pokusy. Pak se nejlepší časy všech žáků sečetly a zjistil se výsledek. I když jsme měli za jednotlivce dva výherce, tak na první ani druhé místo to nestačilo. Ale výsledek i tak byl parádní, odnesli jsme si domů bronz.

Nejlepší opičáci za 6. a 7. třídu byl Antonín Uher ze 7.A s časem 3,54 s a za 8.a 9. třídu  Jan Vyskočil z 9. B s neuvěřitelným časem 2,67 s.

Naši nejlepší šplhouni na ZŠ Veverská Bítýška:

Denisa Hauerová – 6.A –  5,73 s

Jakub Dvořáček – 6.A – 5,08 s

Antonín Uher – 7.A – 3,54 s

Markéta Mifková – 7.A – 6,93 s

Ondřej Mašek – 8. C – 4,20 s

Šárka Vítková – 8. B – 7,37 s

Barbora Schalková 9.A – 5,71 s

Jan Vyskočil – 9. B – 2,67 s

Všem závodníkům blahopřejeme!! Ostatní časy a fotografie zde.

Světelná chemie

V pondělí 21. 11. 2022 se třída 9. B se rozjela za vzděláváním mimo budovu školy. Ve Vida Science byl pro ně připraven zajímavý program na téma SVĚTELNÁ CHEMIE, která propojila poznatky učiva elektřiny z fyziky s chemickými pokusy. Žáci si sami vyzkoušeli a na vlastní oči viděli různé chemické procesy, díky čemuž lépe pochopili vzájemné souvislosti přeměny chemické energie na světelnou. Využili jsme několik chem. látek  např. aescin, tonik, barvy zvýrazňovačů a pomocí speciální UV baterky jsme si ukázali co znamená excitovaný stav elektronů. Kromě chemiluminiscence se dozvěděli mnohé informace i o světélkování určitých živých organismů. Vyzkoušeli si i fluorescenci na speciální destičce, při níž malovali světlem. Pobyt v centru jsme propojili se učivem zdrojů energie, k čemuž jsme potřebovali určité exponáty na ploše areálu. Žáci měli připravené úkoly u konkrétních exponátů, které museli podle mapy areálu vyhledat. Vyzkoušeli si IR záření pomocí termokamery, Chladící stroj, přílivovou elektrárnu aj. Nadšení žáků potvrdilo, že změna formy výuky z teoretické na praktickou je pro ně velmi přínosná. Fotografie zde.

Sedmáci v Rajhradě

Dne 22. 11. 2022 a 25. 11. 2022 se žáci 7. A  a 7. B pod vedením paní učitelky M. Svojanovské a žáci 7. C s paní učitelkou H. Krejčovou vydali na výlet do Památníku písemnictví, který se nachází v Rajhradě, v areálu benediktinského kláštera. Na třídy čekal výukový program – Nebojte se staroslověnštiny.  Žáci zjistili, zda by dnes rozuměli slovům věrozvěstů Cyrila a Metoděje, a co má společného první spisovný jazyk Slovanů s dnešní češtinou. Následovala komentovaná prohlídka kláštera, kde se žáci dozvěděli zajímavé informace o pohnuté historii zdejšího kláštera. Prohlídka byla zakončena v prostorách barokní knihovny, která patří k největším a nejstarším v České republice. Zde se měli žáci možnost dotknout historie  – do rukou se jim dostal pravý pergamen, ale také repliky středověkých knih, v knihovně žáci hledali i tajný vchod do druhého patra…..a nakonec našli. Fotografie zde.


Prezentace středních škol

V pondělí 14. 11. 2022 se na naší základní škole opět po dvou letech konala prezentace středních škol. Ve víceúčelovém sále školy se sešli zástupci jednotlivých škol a představili žákům osmých a devátých ročníků a jejich rodičům, jaké obory studia nabízejí. Věříme, že celá akce přispěla ke snadnějšímu výběru jejich budoucího zaměření. Děkujeme všem zúčastněním a těšíme se opět za rok. Fotografie zde.

Anglické divadlo

V pátek 11. 11. 2022 se žáci 6., 7. a 8. tříd zúčastnili divadelních představení v anglickém jazyce. Na základě rozdílné jazykové úrovně našich žáků se hrála dvě, a to Fun Fair Mystery (pro 6. ročník) a The Decoding Mission (zvlášť pro 7. a 8. ročník). Interaktivní divadelní hry, které jsou postavené na dvou herečkách, jsou nejen nápadité, ale také naučné. Jsou vytvořeny za účelem zlepšení znalosti anglického jazyka zábavnou formou. Žáci měli také možnost se aktivně zapojit, například pátrali po zmizelé Kiki či pomáhali zachránit svět před napadením viru. Procvičili si nejen slovní zásobu, ale také přítomné a minulé časy, určování směru a byli nápomocni při řešení problémů. Doufáme, že se představení všem líbila a že si tuto akci zopakujeme zase v příštím školním roce. Fotografie z anglického divadla naleznete zde. 

Výstava Rudolfa II. a barokní Brno

Na začátku listopadu – 4. a 8. 11. 2022 se třídy 8. C pod vedením paní učitelky M. Svojanovské a 8. B s paní učitelkou H. Krejčovou vydaly do Brna, aby ochutnaly trošku té naší historie. První ochutnávka proběhla blízko brněnského výstaviště, v letohrádku Mitrovských. V krásném barokním interiéru naši osmáci navštívili výstavu věnovanou jednomu z nejznámějších habsburských panovníků na českém trůně – a to Rudolfu II. Výstavou žáky provedl „digitálně oživený“ Rudolf II. – seznámil návštěvníky z Bítýšky se svým mládím a cestou za vzděláním do Španělska, se svými unikátními sbírkami a také s alchymistickou laboratoří. Jakmile se osmáci nabažili rudolfínské doby, vypluli do exteriéru Brna za barokní ochutnávkou. Vyzkoušeli si aktivní výuku v terénu města Brna. Rozděleni do menších skupinek, vybaveni pracovními listy plnili úkoly, které se dotýkaly barokních skvostů této jihomoravské metropole. V centru našeho výzkumu byly – kašna Parnas a Dietrichsteinský palác na Zelném trhu a také morový sloup na náměstí Svobody. I přes chladné listopadové počasí se akce vydařila a ochutnávka splnila svůj cíl – naši osmáci se pomalu stávají znalci stavebních slohů. Fotografie z výstavy zde nebo klikni na fotku.

Exkurze v moštárně

Dne 24. 10. 2022 se třída 8. A a 8. C vydala do jablečných sadů v Holasicích, kde vlastníkem je rodina Jebáčků. V rámci exkurze žáci prvně sbírali jablka, poté se vydali do moštárny, kde se seznámili s nejrychlejším lisem dnešní doby a domů si odnesli výborný čerstvě vylisovaný mošt. Dozvěděli se spousty informací o sadbě, druzích, uskladnění a pěstování jablek jak u nás, tak i ve světě. Nejvíc je překvapila informace o tom, že po zasazení semínek z jednoho jablka, vyroste několik různých druhů jablek. Celou exkurzí nás provázelo sluníčko a teplé počasí. Fotografie z moštárny zde.

Výukový program v ZOO Brno

Třídy 7. A a 7. C se 14. a 19. 10. 2022 zúčastnily výukového programu Poznáváme obojživelníky a plazy v ZOO Brno. Zjistily, co mají obojživelníci a plazi společného a v čem se liší. Žáci si mohli prohlédnout vajíčko kajmánka, krunýř želvy, svlečenou kůži krajty, kostru žáby a hada. Obdivovali nakrmenou krajtu, baziliška nebo tropickou rosničku včelí. Dozvěděli se spoustu zajímavostí, např. proč hadi nemrkají nebo proč se nemusí bát zmije. Zpět do školy se vraceli spokojení a plní nových dojmů. Fotografie z výukového programu zde.

Výchovný koncert
 
Naši školu navštívila dne 12. 10. 2022 cimbálová kapela Réva ze Zlína, která žákům 1. – 7. ročníku zpestřila školní dopoledne. Koncert se konal ve víceúčelovém sále ZŠ a byl rozdělen na dvě části. První části se zúčastnili žáci 1. – 4. ročníku. Seznámili se s hudebními nástroji (cimbál, housle, klarinet a basa), zazpívali si lidové písně, soutěžili. Poslechli si píseň kapely Queen i skladbu B. Smetany Vltava. Druhou skupinu tvořili žáci 5. – 7. ročníku. Zpívali písně lidové, folkové (Či že ste husličky), muzikálové (Noc na Karlštejně, Asi do věží ), rockové (Imagine Dragons – Redioactive). Na závěr si obě skupiny i zatančily na píseň Když nemůžeš, přidej víc od skupiny Mirai. Koncert se dětem líbil. Fotografie z koncertu najde zde.
 
Výukový program ETOLOGIE
 
V září se postupně všechny 8. třídy vydaly do brněnské ZOO na výukový program ETOLOGIE. Žáci se seznámili se základními způsoby chování živočichů (potravní, komfortní, ochranné a obranné, reprodukční, sociální chování a různé způsoby komunikace). Program byl doplněn vysvětlujícími obrázky, fotografiemi a videonahrávkami ze života zvířat a jejich zkoumání v přirozeném prostředí. Součástí programu byla i zajímavá komentovaná prohlídka areálu, kde si žáci postupně vyzkoušeli práci etologů pozorováním alpak, žiraf a vlků. Nejzajímavější částí programu bylo blízké setkání s Arou araraunou – asi 20letým krotkým papouškem odchovaným pracovníky ZOO. Exkurze po zoologické zahradě plně doplnila povinnou výuku, ale nenahraditelným způsobem – s exotickými zvířaty naživo. Více ve fotogalerii zde.