Akce školní družiny 2014/2015

19. 6. 2015 Slavnostní vyhodnocení. V obřadní síni městyse Veverská Bítýška, za přítomnosti pana ředitele Vacka a paní zástupkyně Kudláčkové, proběhlo vyhodnocení celodružinového snažení s mottem: ,,Na Veveří devět věží, kdo nevěří ať tam …“. Celoroční putování se snahou získat co nejvíce klíčů k věžím poznání bylo pro letošní školní rok ukončeno. Ocenění pro prvních 10 nejlepších „klíčníků“ převzali: Adéla Kozinová, Anna Machová, Kateřina Šlechtická, Karel Láznička, Adéla Šenkýřová, Aneta Podborská, Jáchym Pospíšil, Markéta Spurná, Filip Krupička, Hannah Šocová. Titul RYTÍŘSKÉ SRDCE za férové jednání a chování obdrželi: Anika Dundáčková, Tereza Chládková, Kristýna Coufalová, Barbora Coufalová, Petra Zavřelová, Jáchym Pospíšil, Adéla Šenkýřová, Kateřina Šlechtická, Kateřina Papežová, Adéla Kozinová, Anna Machová, Markéta Spurná,Tereza Sedílková.
Nikdo nezůstal bez ocenění. Ostatní byli podle svých převažujících dovedností oceněni tituly- Zvídálek, Snažílek, Sportovec, Pohodář, Rychlík, Malíř. Vyvrcholením slavnosti byla osvěžující a sladká odměna. Závěrečnou tečkou rychlé špunty. Foto zde.

Soutěž Balakryl 2015. Ve školní družině jsme přijali výzvu do soutěže v předělávání staré věci za pomoci barev Balakryl. K úpravě jsme použili dlouho zahálející v trávě zarostlé zahradní sezení(původní majetek Klubu důchodců). Barvy nám dodal obecní úřad. Děti z družiny s písní na rtech „Neopouštěj staré věci pro nové“ se pustily do opravování a natírání. Pokud jste trochu zvědaví a chcete nás hodně podpořit, podívejte se na výsledek práce dětí na webových stránkách www.balakryl.cz/soutez a v termínu od 6.7. do 9. 8. 2015, v galerii SKUPINY ­ Školní družina při ZŠ Veverská Bítýška, nám přidejte svůj hlas. DĚKUJEME. (V případě úspěchu, chceme získané finanční prostředky ze soutěže věnovat na zkvalitnění povrchu hřiště u ŠD).

2. 6. – 15. 6. 2015 OTHELLO. Tradiční turnaj ve hře plné přemýšlení a strategie OTHELLO má své vítěze: 1. místo Kateřina Šlechtická, 2. místo Coleta Krupičková, 3. místo Kristýna Coufalová, 4. místo Anna Machová, dále pořadí do 10. místa Nela Šenkýřová, Adéla Kozinová, Barbora Coufalová, Karel Láznička, Jáchym Pospíšil, Tereza Sedílková. Celkem soutěžilo 20 děvčat a 7 chlapců. Fotografie zde.

8. 6. – 12. 6. 2015 To tu ještě nebylo. Týden aktivit pro rodiče, prarodiče a děti. Celý týden mohli zájemci od 16.00 hod. do 17.00hod. společně vyzkoušet ochutnávku z práce v zájmových kroužcích. V pondělí to odstartovalo lego stavění. V úterý pokračovala výtvarná dílna malováním na skleničky. Ve středu nás bylo na dramaťák Kašpárek pouze osm, ale s princeznou panem Sedílkem a princeznou panem Šenkýřem utekla hodina plná smíchu neskutečně rychle. Čtvrteční keramická dílna praskala ve švech pod náporem zájemců (bohužel praskl v peci i jeden ježek – ach ty vzduchové bubliny!). Pátek patřil pohybovým hrám, při kterých bylo pro zpestření použito nové nářadí z atletické sady. Celý týden byl uskutečněn na podporu Mezinárodního dne rodiny. Foto zde.

11. 6. 2015 U lípy. Takové sucho. Copak dělá lípa? Určitě žízní. Místo přímé cesty ze školy do družiny, vzali jsme vodu a šli nově zasazenou lípu v parku za mostem pořádně zalít.
Foto z akce zde.

10. 6. 2015 Výtvarná soutěž. Odměna pro Adélku Šenkýřovou za úspěch v VI. ročníku soutěže Western a koně očima dětí. V dané kategorii se sešlo 199 výtvarných prací. Adélka se svým výtvarně zpracovaným Lapačem snů postoupila do skupinky 20 nejlepších semifinalistů a obdržela od pořadatele soutěže ocenění a odměnu. Blahopřejeme. Foto z předání odměny.

1. 6. – 7. 6. 2015 Týden čtení. První týden měsíce června probíhal ve školní družině zapojením do celostátní akce 5. Týden čtení dětem. Akce je součástí projektu Celé Česko čte dětem. Čtení jsme zahájili knihou zapůjčenou od Karolínky Vejrostové. Během dobrodružných setkání s králíčkem Felixem jsme postupně procestovali Anglii, Francii, Itálii, Egypt, Keňu, USA. Co nás čeká při pátečním čtenářském tvořivém setkání „U VAJÍČKA“ jsme netušili. Vše se odvíjelo od textu knihy, kterou jsme obdrželi za podporu kampaně ­ Celé Česko čte dětem. Obklopeni přírodou na družinové zahradě, v pohodlí na atletických překážkách, se před námi odvíjel příběh chlapce Eliáše. Byl to velký čtenářský maraton: zahájení 12.45hod. – ukončení 15.00hod. Foto zde.

LEGO DÍLNA. Pozor, pozor! Na přiložených fotografiích jste svědky automobilových závodů. Některá vozidla bohužel nezvládla náročnou trať a před příjezdem do cíle se rozpadla. Naštěstí všichni závodníci odcházeli domů bez zranění.

KERAMICKÁ DÍLNA II. V keramické dílně tvoření neustává. Snaží se všechny děti z kroužků keramiky. Nemalé úsilí v keramické dílně odvedli i žáci V. A , IV. A. Co výrobek, to krásný originál. Vyzkoušet kouzlo tvoření z hlíny přišli i výherci hry o ceny ze školního plesu pořádaným naši školou v lednu 2015. Mladý pár s dárkovým poukazem a balíkem hlíny nás překvapil svými odvážnými projekty. Doufáme, že si vlastnoručně tvořenou výhru užili. Foto zde.

Červen 2015 ZAHRADA. Věřte, nevěřte, ale zahrada je pro nás největší radostí. „Nabíháme “ na ni za každého příznivého počasí. Sportujeme, hrajeme, odpočíváme. S míčem hrajeme fotbal, vybíjenou, jen tak lítáme, prolézáme, houpeme se, trénujeme Ogo, poznáváme rostliny. V lůnu přírody děláme i domácí úkoly. Foto ze zahrady zde.

Červen 2015 V DRUŽINĚ. Vždyť to znáte ­ KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ. V naší družině máme kamarády, možnosti, příležitosti, hry, stavebnice, měsíční vozidla, stolní fotbálek, malování a mnoho dalších rozličných možností. Nakoukněte na foto.

29. 5. 2015 ATLETICKÝ TROJBOJ. Již při rozcvičení i při samotné soutěži jsme poprvé vyzkoušeli nové pomůcky ze sady pro školní atletiku. Zpestřením tak byl skok z místa přímo na měřící podložce i hod do dálky raketkou. K běhu jsme vybrali cestu na hrázi u řeky Svratky. Odvahu porovnat své pohybové dovednosti mělo pouze 29 dětí. Vážíme si všech přítomných sportovců a všem patří za zdravý pohyb pochvala. Na stupně vítězů vystoupali a medaili i tu bramborovou obdrželi.
V kategorii dívky: 1. místo Klára Pavlíčková, 2. místo Hannah Šocová, 3. místo Kateřina Šlechtická, 4. místo Anna Mičánková. V kategorii chlapci: 1. místo Adam Švaňhal, 2. místo Libor Procházka, 3. místo Marek Střecha, 4. místo Karel Láznička. Foto zde.

Květen 2015 OBRÁZKY. Malá ukázka kreativního a pestrého tvoření z barevných vršků od PET lahví, které využíváme dle možností a fantazie po celý rok (nejen na obrázky). Foto z PET tvoření.

11. 5. ­ – 15. 5. 2015 projekt Týden lesů. V České republice se akce Týden lesů uskutečňuje od roku 2008. Ten letošní byl ve znamení ochrany lesa. Proto jsme se na vycházce do lesa zaměřili na to, co se v lese smí a co není správné. Pozorovali jsme život v lese, vychutnávali krásu a hltali plnými doušky zvláštní vůni lesa. Přijali jsme také výzvu z celostátního projektu a jeden den proběhl pod heslem „Pomáhejme lesníkům chránit les­ čteme dětem o lese“. Ke splnění úkolu jsme si ke společné četbě vybrali knihu Antonína Špeldy ­ Lesní strom vypráví. Děti nejvíce zaujalo vyprávění vysoké jedle, která se loučila s hájovnou. Za plnění úkolů z projektu jsme získali knihu, Dědeček lesník vypráví dětem. Kniha je plná námětů pro lesní pedagogiku, které příští rok jistě vyzkoušíme. Foto z lesa.

7. 5. 2015 Maminkám s láskou. Všichni přítomní ve školní družině nejen s láskou, ale i s velkou snahou, zaujetím a trpělivostí vytvářeli dárek pro maminku. Někdo zvládl pěkný náramek, krásné srdíčko nebo od srdce vyrobené přáníčko. Dárek vlastnoručně vyrobený předáme v neděli své
mamince na Den matek. Foto zde.

6. 5. 2015 Státní symboly. V těchto dnech jsme často slyšeli o 70. výročí osvobození a ukončení II. světové války. Máme před sebou 8. květen, významný Státní svátek. Když máme svátek my děti, tak si necháváme přát a rády dostáváme dárky. Státní svátek Česka ­ jako dárek jsme si ve školní družině vyzkoušeli znalost státních symbolů. Znalostí a krásně zazpívanou českou hymnou nás mile překvapil Jakub Dundáček. Fotografie zde.

30. 4. 2015 Filipojakubský slet. I letos byli všichni účastníci sletu řádně připraveni ­krásné rozedrané róby, zajímavé pokrývky hlav, nádherné rozcuchy, dostatek bradavic a pavučin, odporné lektvary, úchvatní domácí i exotičtí zvířecí pomocníci. S Mňoukem Zelenoočkem jsme vyběhli na Babky, kde jsme pozdravili ježibabu z Dubového lesa, která našemu sabatu popřála mnoho zdaru. Zahrnula nás chutnými žížalami, které na nás sypala z nebe a do rukou nám vložila kornouty se štěstím v prášku.
Pro nepřízeň počasí nebyla žabí stehýnka opékaná na ohni, ale v kouzelné skříňce. Dochucena žabím kečupovým slizem, chutnala výtečně. Praktická zkouška z letu na koštěti, byla řádně zdokumentována. Foto.

29. 4. 2015 Výtvarná dílna. Rozličnou tvorbou a využíváním různých technik tvoříme v kroužku třeba jen tak pro radost sobě a druhým. Některé výtvarné práce děláme do dětských výtvarných soutěží. Například: Výtvarná soutěž „Indiáni a jejich tradice „ /Týpí – Spurná Markéta, Machová Anna. Lapač snů – Šenkýřová Adéla/. Malířská soutěž „ Čarovné barvy země „ /Kolektivní práce vytvořená přírodními jíly a přírodním materiálem na téma Paměť národa, ­Pověst o zázračné studánce u třech křížů – Sedílková Teraza, Spurná Karolína, Kozinová Adélka/. Fotografie zde.

28. 4. 2015 Sázení stromu k 70. výročí osvobození. Děti školní družiny byly starostou městyse, panem Mifkem, přizvány a měly tu čest, podílet se na zasazení stromu k 70. výročí osvobození a také jako vzpomínku všem padlým občanům Veverské Bítýšky za II. světové války. Vysazena byla lípa darovaná spoluobčankou paní Baďuříkovou. Slavnostní vysazení proběhlo v parčíku mezi ulicemi Za Řekou a Nádražní. Každý přítomný přiložil ruku k dílu, aby lípa zdárně zapustila své kořeny.
„Lípo, přejeme Ti, ať rosteš, sílíš, košatíš a provázíš nás i budoucí generace ve šťastném životě a míru.“ Fotografie zde.

24. 4. 2015 Hledání pokladu. „Toto jest poklad starodávný, jenž jen dobrodruh odvážný mohl dokázat objeviti. Obdiv patří tvému důvtipu a odvaze!“ Jaký poklad jsme našli? A co jsme všechno prožili? To ví všichni odvážní hledači, kteří zvládli pěšky dobrodružnou cestu k hradu Veveří i zpět do Bítýšky. Foto.

22. 4. 2015 Den Země. Zábavné poznávání v samotné přírodě mělo pro naše dětské vědecké pracovníky zastupující vodu, vzduch, půdu a oheň náplň environmentální s důrazem na ochranu přírody. Ze závěrečných vystoupení bylo jasné, že nám nejsou další osudy životního prostředí lhostejné a zazněly i konkrétní návrhy, co pro přírodu uděláme. Přikládáme fotky z práce vědeckých týmů.

13. – 17. 4. 2015 Projekt „TÝDEN BEZPEČNOSTI“. Umět rozeznat nebezpečí a vyhnout se mu není vůbec jednoduché. V každodenním shonu je také velice těžké racionálně předvídat nebezpečí. Během projektu jsme za pomoci malých imitací vytvářeli činnosti, které nás uváděly do nebezpečných situací, které by nás mohly potkat. Nešlo tedy jenom o poučení, ale hlavně o praktické řešení. I slova kázeň a pravidla dostávala hlubší význam. Nejvíce času jsme věnovali především dopravní a zdravotní výchově. Nechyběla beseda a prohlídka v Hasičském domě. Poznali jsme, jak je práce dobrovolných hasičů důležitá a zajímavá. Fotky napoví, co jsme během tohoto týdne prožili a nebylo toho málo.

1. 4. 2015 Zachraňte kuřátko. Kdo slyší pípání? Po chvilce ticha /které je ve školní družině vzácností/ nikdo pípání kuřátka neslyšel. Kuřátko slyšet nebylo, protože bylo ještě ukryté ve vajíčku. A tak začalo naše tvořivé odpoledne rozdělené do dvou dílen. V jedné vznikala žlutá kuřátka a v druhé bílí beránci. Práce byla náročná, jemná, teplá, přesná, ulepená, motavá, všelijaká. Většina odcházela s kuřátkem, které tiše pípalo a mohlo se zahřívat v kožíšku papírového beránka. Nakoukněte na fotky, kolik se narodilo krásných kuřátek.

27. 3. 2015 Probouzení broučků. Jarní teplé a slunečné počasí nás i přírodu opět opustilo. Páteční velmi chladné a větrné počasí nás donutilo probouzet broučky jen polehoučku. Společnou akci školní družiny, dospěláků a kamarádů z mateřské školy jsme na zahradě zahájili zpíváním, tancováním. Při plnění sportovních úkolů jsme našlapovali velmi opatrně, hlavně když jsme na chůzi použily dřevěné chůdy. Pohybem jsme se příjemně zahřáli. Odměnou za probouzení broučků byl bonbónový brouk Toffo. „Broučkové, tak vstávat a cvičit!“ Fotografie zde.

23.3 -­ 27.3. 2015 Projekt TÝDEN S KNIHOU. Opět jsme si připomněli, jak je svět knihy krásný, jak je četba poutavá a dokáže nás vtáhnout do různých příběhů. Celý týden nás provázely literární hry, kvízy a hádanky. Příjemné bylo tradiční setkání s knihami v OBECNÍ KNIHOVNĚ. Vyzkoušeli jsme si práci ilustrátora. Naše ilustrace doprovázely četbu z knihy Ferda mravenec od Ondřeje Sekory. Povedené byly naše ilustrace broučí kapely. Jen si vyzkoušejte namalovat třeba komára s klarinetem. Během týdne jsme toho zvládli a prožili s knihou hodně. Pokusili jsme se i o vlastní tvorbu. Literární prvotinu Filipa Krupičky jsme za školní družinu odeslali do celostátní soutěže, vyhlášené v rámci projektu ROSTEME S KNIHOU. Filip napsal příběh, ve kterém je hlavní hrdinkou sama kniha, která utekla z knihovničky a prožívá na cestách svá vlastní dobrodružství. Foto z projektu.

20. 3. 2015 Vítání jara. Vynášeli jsme Morenu krásně ozdobenou vyfouklými vajíčky. Po zapálení odplavala po vlnkách Bílého potoka. Plavalo se jí určitě krásně. Sluníčko na obloze přenádherně svítilo a hřálo. Na jarní čarování nebylo samo. Jarní náladu rozdávala i papírová sluníčka v našich dlaních, která jsme si sami vytvořili. Sluncem zaplavenou akci plnou lidových zvyků si prohlédněte na fotografiích.

16. ­- 18. 3. 2015 Jarní focení. I když jaro zatím nesměle ťuká na dveře, využili mnozí zájemci možnosti jarního a velikonočního vyfocení v probouzející se přírodě. Ti, co při focení odhalil svůj přirozený úsměv, na fotkách jen září. Ukázky z focení.

4. 3. 2015 Superstar – II. st. Na této soutěži, určené pro žáky II. stupně, jsme byli jako diváci. Největším hrdinou se pro mnohé děti ze školní družiny stal žák Jirka Balabán. Svým vystoupením ohromil mnohé dívky a dodal odvahu k podobným vystoupením i mnohým chlapcům. Postřehy družinových diváků: Danča: „Já bych chtěla říct, že to bylo dobrý a že bych dala na první místo toho jediného kluka Jirku.“ Nela: „Mně se líbila Alena, jak neměla velkou trému, ale ten Jirka byl fakt dobrej.“ Kája Z.: „Ten kluk Jirka, jak dělal u zpívání ty pochody, tak úplně všechny pobavil.“

Čtvrtek 29. 1. 2015 se mnozí radovali z pololetního vysvědčení, a tak, plni elánu, jsme se vydali na celodružinovou akci ASI ZAPOMENUTÝ ČERT. Říká se:“ Čert nikdy nespí“, ale tentokrát zaspal. Naším úkolem bylo čerta probrat z hlubokého spánku a umožnit mu návrat do pekla. Naše sportovní výkony v netradičních disciplínách podávané s úsměvem, pochopením, ohleduplností a radostí nenechaly čerta spát. Představte si, že za své probuzení nám zanechal v družině trochu pekelné špíny a hlavně obrovskou krabici. Při otevření krabice jsme čekali nějakou čertovinu, ale v krabici bylo plno nových her a hraček. Naše snažení v tělocvičně a vybalování čertovského daru si můžete prohlédnout na fotkách.

27. 1. 2015 Během letošní zimy jsme si prozatím mnoho sněhových radovánek neužili. V úterý nás při cestě ze školy do družiny doprovázel sníh. Využili jsme tu trochu studené a bílé krásy a postavili jsme si sněhuláky, vlastně minisněhuláčky. Druhý den už po nich zbyla jenom mokrá stopa a ve vzpomínce nám zůstanou jen z fota.

6. 1. 2015 Tři králové. Odpoledne jsme si připomněli staré zvyky a tradice ­ legendu o Třech králích, tříkrálový průvod a smysl a průběh tříkrálové obchůzky. Společně za přítomnosti třech králů jsme si zazpívali a zavinšovali všeho nejlepšího do nového roku. Fotografie zde.

19. 1. 2015 Tvoření dárečků k zápisu dětí do prvních tříd bylo radostné a zároveň náročné. Vyráběli jsme tři druhy různých dárků po padesáti kusech – motýla s hlavou z lízátka, rybičku s magnetem na ulovení, krabičku s motýlem s překvapením a dopisem od holek a kluků ze školní družiny. Snad je dárky potěšily. Fotografie z výroby zde.

12. 12. 2014 Andělské odpoledne. Andělský let, nebeská cesta, andělská koulovačka, andělské natřásání sněhových obláčků, andělské představení s úklonou a mnohé další čekalo na andílky v družině. Roztomilým andělům bílá slušela, a když přidali svůj andělský úsměv, cítili jsme se v předvánočním čase opravdu andělsky. Fotografie z andělského odpoledne.

6. 12. 2014 Rozsvícení vánočního stromu. Děti z kroužku Kašpárek se zhostily čestného úkolu a nacvičily vystoupení, které provázelo rozsvícení vánočního stromu na náměstí. Vtipná dramatizace o tom, že napéct vánoční cukroví není snadná věc a vánoce bez cukroví být nemohou, přítomné pobavila. Ani uplakané počasí, které naše vystoupení doprovázelo, nám nepokazilo vánoční náladu s příchutí skořice a vanilky. Cukroví v říkankách a písničkách napekli: Rolínková Viktorka, Maňák Vojta, Spurná Markéta, Šenkýřová Nela, Vykoupilová Ela, Kozinová Adélka, Pavlíčková Tereza, Sojka Martin, Dundáčková Anika, Šlechtická Katka, Šenkýřová Adéla, Pavlíčková Klára, Erbenová Alžběta. Fotky jsou pouze z generální zkoušky v družině.

4. 12. 2014 Kroužek keramika. Dříve než si keramici odnesou svá díla z keramické dílny domů, udělali jsme v družině malou výstavu. Díky fotografiím vás můžeme na prohlídku pozvat také.

1. 12. 2014 Lego kroužek. V lego kroužku jsme zkoušeli postavit 3D stavby. Abychom na ně lépe viděli, vyskládala Katka z kostek lega modré brýle. Koukněte, jak jsou slušivé – foto.

27. 11. 2014 vystoupení v mateřské škole. S vyprávěním o kočičce, která nevěděla, na co má svůj ocásek, jsme také potěšili děti ve školce. Malí diváci byli pozorní a ocenili naše vystoupení potleskem. Po vystoupení nám ukázali, s čím si rádi hrají a co ve školce rádi dělají. Žáci z kroužku Kašpárek si tak na chvíli zavzpomínali na své školkařské časy. Fotografie zde.

24. 11. – ­28. 11. 2014 „JABLÍČKOVÝ TÝDEN“, projekt věnovaný jablku. Zjišťovali jsme si, jak jablko roste a zraje. Až uzraje, že se češe, uskladní nebo zpracuje. Z vlastních chuťových prožitků jsme poznávali jablíčka v různých pochoutkách. Výborný je kompot, dají se usmažit v županu, přidat jako náplň do štrůdlu, udělat z nich mošt, sirup nebo čaj. Chroupali jsme si jablka syrová plná vitamínů a vyzkoušeli jsme i chuť křížal. Jablka jsou inspirací i pro různé umělce. Jablíčka jsme hledali v pohádkách, básničkách, říkadlech a písních. Nejvíce nás ovšem bavilo jablíčka kreslit, malovat, vystřihávat, lepit. Vytvořili jsme si tiskátka a vyráběli kompot. Snad si už nikdo nebude plést slupku a šlupku. Také už věříme, že lépe chutná kompot než kompost, a že dužina vypadá jinak než družina. 28. 11. 2014 jsme ukončili Jablíčkový týden společným setkáním s rodiči u šálku jablečného čaje. Tato družinová schůzka rodičů dětí zapsaných k pravidelné docházce do ŠD byla zpestřena krátkým společným vystoupením přítomných dětí, ve kterém nechyběl pohyb, říkanky, písničky. Na zbytek večera se družina proměnila ve velkou rodinou hernu. Fotografie zde.

Listopad 2014. Pokračujeme v projektu, Celé Česko čte dětem. Nové obrázky vznikly jako ilustrace k přečteným příběhům:
Lesní strašidlo Vohráblo
O slavné motýlí veselce. Podívejte se. Fotografie naleznete zde.

Listopad 2014. Rybičky, lovte se! Tentokrát to není, jak z fotek poznáte, oblíbená dětská hra, ale další tvoření dětí z kroužku VÝTVARNÁ DÍLNA. Možná, že když si malíři prohlédnou fotky, podaří se jim najít, kde pluje právě ta jejich rybička. Lovu zdar! Fotografie zde.

„Nech brouka žít!“ Tak to byl trhák pro všechny přítomné v dramatickém kroužku KAŠPÁREK. Broučí hemžení, lopocení a snažení při přípravě na zimní spánek bylo obdivuhodné a také legrační. Fotografie zde.

Vycházka. Podzimní pěkné počasí nás stále láká k vycházkám. Obtěžkaní plnou školní výzbrojí jsme se šli přesvědčit, že podzimní počasí je abnormálně teplé. Cestou k řece jsme pozorovali přírodu. Viděli jsme opravdu mnoho kvetoucích keřů a rostlin, které v tomto období už většinou odpočívají a chystají se na zimu. Vyzkoušeli jsme i své balanční schopnosti při chůzi na hrázi. V jedné zahrádce jsme pozdravili krtka. Všem slušně odpověděl a neutekl před námi /byl totiž keramický/. Fotografie zde.

23. 10. a 19. 11. 2014 II. A s paní učitelkou Hájkovou si přišli do keramické dílny ve školní družině kreativně zařádit. Protože mají ve třídě dva kluky „SOVY“ tvořily sovičky. Tvoření s hlínou dopadlo výborně. Co sova to originál a všechny krásné. Fotografie zde.

Listopad 2014. Prosím zde můžete nakouknou pod pokličku dramatického kroužkue Kašpárek. Tentokrát jsme se snažili zkoordinovat mluvené slovo a ruce ve cvičení nazvaném „dva v jedné košili“. Jedné dvojici /dvojčata Bára a Kája / se podařilo přidat do cvičení a práci stejně vyhlížejících nohou. Fotografie zde.

21. listopadu 2014 celodružinová akce BÍLÉ BRNĚNÍ ­ pod tímto názvem si každý představoval něco jiného. Někteří prvňáčci si mysleli, že oblečou bílé brnění a půjdou zabít draka a osvobodí princeznu.
Všechno bylo úplně jinak. Formou her a s rytířským chováním jsme se seznamovali se životem nevidomých a těžce slabozrakých. Některé hry jsme plnili s vyloučením zraku a o to více bylo nutné zapojit zbývající smysly. Při seznamování se životem rytířů a jejich výzbrojí jsme v celoroční družinové hře postoupili do hradní věže s názvem Člověk a rytířství. Některé z desatera rytířských zásad jsou aktuální i dnes.
A tak si prosím pamatuj:
1. Slovo dělá rytíře
2. Pomáhej bez vidiny odměny
3. Prohru či nezdar přijmi bez zloby
Opět jsme nemysleli jen na ebe a ze školní družiny zasíláme zrakově postiženým na konto SVĚTLUŠKA 500 Kč. Fotografie naleznete zde.

Kolektiv dětí ŠD se se svým „srdečným projektem Dárek“ přihlásil do celostátní výtvarné a literární soutěže Srdce s láskou darované. Cílem této soutěže je mimo jiné podpora tradičních lidských hodnot, jako je přátelství, rodina, láska, vzájemná úcta, rozvoj tvůrčích dovedností a sdílení radosti v kolektivu. Nabízíme malou ukázku z projektu odeslanou 15. 11. 2014.
Literární /text vznikal společně formou ankety/:
„Srdce s láskou darované by měl dostat každý a všechno dobré.
Že toho chceme dávat moc?
Takový dárek je vlastně poklad, který i když ho budeme tisíckrát darovat, tak ho stále budeme mít.
Až vyjde sluníčko, rozletí se naše srdíčka se světlem, teplem, láskou, radostí i štěstím.
A naše přání je, aby tu stále někdo byl, kdo by na nás z dlaně srdce s láskou položil“.
Ještě jednou děkujeme dětem i rodičům za trpělivost při závěrečném focení zářících srdcí.
Na vyhodnocení soutěže si musíme počkat až na začátek roku 2015. Fotografie naleznete zde.

v pátek 14. 11. 2014 padesát dva lidských broučků věnovalo odpoledne přípravě celodružinové akce USPÁVÁNÍ BROUČKU. Provázel nás skřítek Palouček, který toho o životě broučků věděl hodně a tak nás pozorně sledoval při broučím cvičení, hledání broučích pochoutek a malování broučích krovek. V 16.30 jsme si vzali své broučky a sešli se na zahradě u školní družiny se svými rodiči, sourozenci, prarodiči a dalšími kamarády. I letos s námi byli společně také děti z MŠ.
Uspávání předcházelo nejprve krátké vystoupení, ve kterém nechyběla písnička Mravenčí ukolébavka a oblíbené Bzuky, ťuky. Vyzbrojeni lucerničkou nebo lampionkem jsme vzali své broučky před zimním spánkem na poslední podzimní procházku.
Vrátili jsme se na zahradu a broučky uložili k spánku do kolébky vystlané listím. S dohořením poslední zářící prskavky snad všichni broučci v kolébce spokojeně spali.
Tak, broučci, přejeme klidný zimní spánek a budeme se těšit na jarní setkání. Fotografie naleznete zde.

Dne 11. 11. 2014 jsme jen tak nečekali na příjezd svatého Martina na bílém koni, ale byli jsme přítomni pěvecké soutěži SUPERSTAR z Veverské Bítýšky. Mnozí žáci školní družiny našli odvahu a soutěžili, ostatní ocenili jejich snahu v roli diváka. Když porota rozhodovala o nejlepších zpěváčcích, žáci dramatického kroužku Kašpárek vyplnili čas vystoupením „ Proč má kotě ocásek.“ Hlavní hrdinka scénky, koťátko Nela Šenkýřová, nejenže hrála hlavní roli, ale získala první místo v soutěži a byla vyhodnocená jako nejlepší SUPERSTAR. Nelo, blahopřejeme!
Na závěr přinášíme úryvek z krátkého rozhovoru, ve kterém nám vítězka Nela řekla o svých pocitech: “Měla jsem trému, třetí kolo jsem měla trému, ale menší. Byla jsem šťastná, že jsem vyhrála.“ Fotografie naleznete zde.

21. 10. 2014 žáci z výtvarné dílny I. i II. při kolektivní práci Podzimní mozaikový strom. Dost pracné: nakreslit, natrhat, přilepit. Ufff a je to – foto.

20. 10. 2014 hodnocení výtvarné soutěže Není drak jako drak. Dračí hlavu /na papíru/ si vzal každý, kdo měl chuť tvořit a vybarvovat. Z třiceti dvou dračích hlav jsme si udělali ve školní družině výstavu ­ mini galerii. Vznikla zajímavá pestrobarevná dračí paleta. Co drak to originál. Barevné spektrum bylo široké. Na dračích hlavách se střídaly výrazné barvy, světlé odstíny, barvy teplé i studené. Každý obrázek byl jiný a každý obrázek se líbil. Nejvíce obdivovatelů získal drak, který si létal noční oblohou s hvězdami i měsícem /tvořila Katka Papežová/. Zvláštní pochvalu obdržely dračí hlavy, které byly ještě zpestřené dračím ocáskem /vytvořila Viktorka, Lucka, Markétka, Adélka, Nela, Kája/. Podívejte se také na­ foto.

10. 10. 2014 Na draka s drakem. Dozvěděli jsme se něco ze života draků. Například, že vytrhnout drakovi zub, není jen tak jednoduché, i když se o to pokouší různé pohádkové kapacity jako třeba ježibaba. Před odchodem s drakem létacím si každý zvládl obkreslit a vymalovat svého dráčka Prsťáčka, kterého jsme dokonce naučili chodit. Samotné dračí létání nás stálo velké úsilí, protože nám tentokrát nepomáhal vítr. Bezvětří nás totiž donutilo k rychlému běhání a povedlo se mnoho draků se krásně vznášelo a létalo. Výjimkou byl půjčený čínský mnohohlavý drak od pana ředitele, který se jen tak lehce vznášel v bezvětří. Postřehy dětí z pouštění draků:
Adam Švaňhal: „Jedenkrát mi vyletěl hodně, hodně vysoko a to mě udělalo radost.“
Ondra Malý: „Podařilo se mi, že mi drak vyletěl do vzduchu.“
Tomáš Fürle: „Dobří byli sáčkoví draci, že hrozně moc jakoby trošku syčeli.“
Vojta Maňák: „Nejlepší byli ti velcí, jak pouštěla Míša a Katka.“
Barbora Coufalová: „Bylo pěkné se na ně dívat, jak lítají.“
Ještě nás čeká vyhodnocení výtvarné soutěže „ NENÍ DRAK JAKO DRAK.“ Už se těšíme na precizně a pestře vymalované dračí hlavy. Fotografie naleznete zde.

24. 9. 2014 Celé Česko čte dětem je kampaň zaměřená na dobrou znalost jazyka a podporu četby. Čtení je základním nástrojem myšlení a neodmyslitelnou cestou k získávání znalostí. Přináší zklidnění, zlepšení konstruktivního myšlení a sociálních kompetencí, přináší společné zážitky. Prvňáčci se snaží poslouchat pozorně vychovatelkou předčítaný text a porozumět tomuto čtení. Čtení je dobrodružství! Čtení je radost! Čtení je výlet do světa, kde není nic nemožné – např. žába nosí plavky, kuřátko je větší jako dům. Výtvarně zpracované zážitky z projektu Česko čte dětem v naší školní družině tentokrát s využitím knih: Pohádky na dobrý večer – J. Žáček, L. Dvořáková a Kvak a Žbluň jsou kamarádi – A. Lobel. Fotografie naleznete zde.

24. 9. 2014 Naše školní družina se zapojila do celorepublikového projektu FÍHA­DÝHA, který se snaží přenášet přírodu mezi děti. Zaslaná dýha z nejrůznějších českých i exotických dřevin nám umožnila zpestřit tvořivou činnost a při práci s dýhou vytvořit zajímavé dýhované výrobky. Pro začátek se podívejte na ptáčky, která vznikly tvořivou rukou Adélky Šenkýřové a Katky Šlechtické. Fotografie zde.

22. 9. a 26. 9. 2014 máme za sebou týdenní projekt plný paraplat a paraplíček. Teď už víme, že PARAPLE je symbolem nadace pro pomoc postiženým lidem, kteří se pohybují na vozíku. Mezi lidmi takto postiženými je i nemálo dětí, které se mohou pohybovat pouze pomocí invalidního vozíku. Usnadnit život takto postiženým jsme se rozhodli získáním finančních prostředků a to prodejem vlastnoručně nakresleného obrázku PARAPLÍČKA a také dobročinným hravým během dětí i dospělých pod parapletem ­ deštníkem. Při kresbě paraplíček nám byl inspirací mimo jiné i obrovský duhový deštník. Vyzkoušeli jsme si, kolik kamarádů se pod něj i za něj schová. Naše zdravé nohy dováděly při malých pohybových hrátkách a závodech na hřišti a to opět pochopitelně s parapletem v ruce. Dětmi netrpělivě očekaváný závěr týdenního projektu BĚH PRO PARAPLE, byl za podpory mnohých maminek, tatínků, babiček, tetiček, sourozenců, kamarádů, miminka v kočárku i pejska úspěšně odstartován i úspěšně ukončen. Všem běžcům děkujeme za podporu a účast!!! Děkujeme všem, kteří přispěli jakoukoliv finanční částkou. Děkujeme a zasíláme na KONTO PARAPLE společný peněžitý dar 2014 Kč. O samotné akci a náladě vám více prozradí fotografie.

19. 9. 2014 celodružinová akce SEZNAMKA. S tradičním heslem, „kdo je zvědavý a kamarád, přijde na seznamku rád“, jsme se zvědavě sešli a snažili se seznámit s dalšími kamarády a zapamatovat si jejich jména. V družině máme nejvíce Terezek, Aniček, Karolínek. Také jsme zjistili, jaké máme společné zájmy ­ nejvíce máme fotbalistů, výtvarníků. Chutná nám nejvíce ­krupičná kaše. Nejen pohledem a slovem jsme se seznamovali, ale zapojili jsme i naše ruce. Vyzkoušeli jsme, jak pevné může být naše snažení, a společným držením celoroční družinové hry. Rytířské cesty nás dovedly k devíti hradním věžím hradu Veveří. Při celoroční hře se budeme opět snažit o získání co největšího počtu klíčů, aby se nám podařilo všechny věže otevřít a prozkoumat jejich tajemství. Fotografie naleznete zde.

V pátek 12. 9. 2014 jsme vystoupili na tradičním setkání seniorů městyse Veverská Bítýška a všechny přítomné jsme potěšili pohádkovým příběhem „Proč má kočka ocásek“. Nácvik na vystoupení zvládli účinkující ve velmi krátkém čase. Dopadlo to dobře a snaživým začínajícím hercům a herečkám patří pochvala.
Vypravěč: Pavlíčková Klára a Šenkýřová Adéla
Koťátko: Šlechtická Kateřina
Unavená kočka: Láznička Karel
Pyšný kohout: Sojka Martin
Vrabec: Pavlíčková Tereza
Kravička a rybička: Kozinová Adéla
Pes Hafík: Dundáčková Anika. Fotografie naleznete zde.